Обучение

Ефектът на обясняването: Защо винаги трябва да преподаваме това, което учим?

“Не знам какво мисля, докато не го запиша.” – Джоан Дидион Странна особеност в живота е, че най-бързият и най-добрият начин да научиш нещо е да го предадеш на другите веднага щом го научиш – а не да го държиш

Прочетете повече »
Щастие

8 начина да се почувствате добре, като увеличите нивата си на допамин

Допаминът е невротрансмитер, който изпраща сигнали между нервните клетки и играе важна роля в редица процеси в мозъка и тялото. Той участва в регулацията на движението, паметта, емоциите, удоволствието, мотивацията, вниманието, съня, настроението, възприятието на болка и ученето. Допаминът не

Прочетете повече »
Дишане

Как дишането помага при спорта?

Дишането може да се окаже много ограничаващ фактор при всеки един спортуващ. Елитните спортисти и треньори включват дишането в ежедневието, създавайки дисциплина на дихателни упражнения, които подобряват фокуса, релаксацията и представянето. Тези упражнения са също толкова важни, колкото загрявката и

Прочетете повече »
Спорт за мозъка и тялото

Спорт за мозъка и тялото: бягай с RUN+

Включи се в неделните стартове в столичния Южен парк, бягай към здраве Физическа и мисловна подготовка за всеки, решил да превърне грижата за своето здраве в навик и начин на живот – това е целта на съвместния проект под надслов

Прочетете повече »
Информация

Дезинформираност по време на масова информираност

Днешното време е едно такова, обляно с информация от всякакъв вид, на всевъзможни места, от многобройни източници, възприемана и препредавана по безброй начини. Като играта на „развален телефон“. Сигурна съм, че сте я играли!Така, както има един куп страници в

Прочетете повече »
Корона

Разкази за короните

Слизам по стълбите, вървя към площад Журналист. Кучето опъва повода, сякаш бърза занякъде. При паметника на Георги Марков дърпа каишката, после спира внезапно. Загледана в хората с маски, седящи в полупразния трамвай, пропускам да забележа, че кучето страстно предъвква някакви

Прочетете повече »
Медитация

Различните видове медитация променят определени области на мозъка

Напоследък много се говори за това кои умствени дейности са в състояние да променят нашия мозък. Някои обещания, като това за по-висок коефициент на интелигентност и подобрена мозъчна активност чрез така наречените мозъчни игри (“brain games”), вече се провалиха. Междувременно,

Прочетете повече »
НЛП Тренинг

Здрав дух в здраво тяло

Промяната на житейските навици може да се отрази на психичното здраве. За да поддържате здрав духа си, припомням някои дейности, които ще ви разведрят в следващите дни. За мисълта: Спрете да четете книги, статии или новини, засягащи непознаваеми или амбивалентни

Прочетете повече »
Здравословно хранене

Какво значи здравословно хранене?

Несъмнено темата за здравословното хранене често се дискутира ежедневно в научна, но и в неформална среда, в социалните мрежи и в медиите. Но както често се случва, за една тема се появяват много мнения със силни аргументи. За един и

Прочетете повече »

Личностно развитие

Личностно развитие е термин, който чуваме все по-често в ежедневието си. И макар да мислим, че сме наясно какво означава, фразата „личностно развитие“ има повече дълбочина в езика на специалистите.

Вижте повече:

С „личностно развитие“ се означават всички дейности, които можете да изпълнявате с цел да подобрите талантите, уменията, потенциала, годността си за работа и дори благосъстоянието си. „Личностно развитие“ означава да се стараете да бъдете най-добрите версии на себе си, да използвате потенциала си и да го превръщате в реални постижения.

Какво е личностно развитие

Личностно развитие 1
Личностно развитие – помага ви да растете

На практика всеки път, когато полагате усилия да се усъвършенствате в каквато и да е насока, вие участвате в личностно развитие. В резултат от правилното ви личностно развитие получавате уменията и увереността, които са ви нужни, за да преминавате успешно през всякакви ситуации.

Да започнете целенасочено личностно развитие може да ви помогне да подобрите съществено качеството на живота си. Резултатите от вашето правилно личностно развитие могат да се изразят в умение да се справяте при всякакви условия и да сбъднете най-големите си мечти и стремежи.

И всичко това за вашето личностно развитие звучи чудесно, но истината е, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но ако не спирате пред трудностите, това ще бъде вашият път към по-щастлив и по-пълноценен живот.

Защо е важно да практикувате личностно развитие

Като начало, вашето личностно развитие ще ви помогне да разберете кои сте всъщност, какво искате и как бихте били по-щастливи. Факт е, че в живота си всеки преминава през различни събития и периоди, от които може да се учи, но за доста хора, които не се интересуват от личностно развитие, уроците остават ненаучени или се забравят бързо. Точно това е ролята на вашето личностно развитие – то е промяна в мисленето, което ви позволява да се впуснете в смислен, постоянен растеж чрез саморефлексия и усилия.

На първо място, процесът на личностно развитие ще поддържа мотивацията ви да постигнете всичко, което искате, дори в трудните моменти. Това е важно не само за кариерното ви личностно развитие, но и за чисто човешкия ви растеж. В крайна сметка, когато станете добри в това, ще можете да помагате на околните да поддържат своята собствена мотивация, което е много важно, ако сте в позицията на лидер в екипа си или близките ви преминават през труден етап от живота си.

На второ място, вашето личностно развитие ви позволява да разсъждавате върху добрите си страни и е твърде вероятно да откриете в себе си неподозирани умения и таланти. Това може да ви помогне истински в професионалния ви път.

Тази саморефлексия във вашето личностно развитие ще доведе и до подобряване на самосъзнанието, тъй като ще ви създаде навика да излизате от ежедневната рутина и по-често да се вглеждате в себе си, в желанията и нуждите си, в усещането си за щастие. Процесът на личностно развитие не само ще ви научи, че вие сте отговорни за своето щастие, но и ще ви помогне да го достигнете.

Разбира се, всяко личностно развитие е до голяма степен свързано с усъвършенстване на съществуващите умения. Във вашето личностно развитие ще се учите да поглеждате на себе си отстрани и да давате реална оценка на настоящите си умения, за да можете да ги подобрите при нужда и да ги използвате в реални ситуации. Може би сте добри в общуването или убеждаването, може би имате естествено очарование и лесно водите хората след себе си, може би сте страхотни в детайлното вглеждане и откриването на източника на проблемите? В процеса на вашето личностно развитие ще успеете да разберете кое ви отличава и да наблегнете на усъвършенстването на естествените си склонности и умения.

Друга причина, поради която много хора се нуждаят от личностно развитие, е че то повишава креативността. И това е важно не само за творците, а за всеки от нас, във всяка ситуация – както лична, така и битова или професионална. Вашето личностно развитие ще ви научи да отваряте ума си към възможностите, като премахне натиска от вас и ви даде спокойствието да не бъдете „перфектни“. След като, благодарение на своето личностно развитие, оставите бдителността и с радост прегърнете всичко, което животът може да ви предложи, ще откриете неподозирана креативност в себе си.

Не на последно място, по пътя на вашето личностно развитие ще усетите как ставате много по-устойчиви психически. Това е резултат от новия мироглед, който се гради при личностно развитие – нагласата, че препятствията ви учат и ви правят по-силни, заедно със саморефлексията. Разбира се, няма как да предотвратите някои трудности по пътя си, но с правилно личностно развитие ще успявате да се ориентирате във всяка ситуация и да излизате от нея по-бързо и ефективно.

Етапи на личностно развитие

Личностно развитие 2
Личностно развитие – динамично обучение с неограничени възможности

Едно от първите неща, които трябва да направите в своето личностно развитие, е да промените визията си. Дори да го направите просто така, без дълбока умисъл, това ще ви помогне всеки ден да си представяте къде искате да стигнете както в личен, така и в професионален план в следващите месеци. Такъв старт на вашето личностно развитие ще ви помогне по-често да си припомняте целите си и да поддържате мотивацията и вярата си, че ще стигнете там, накъдето сте тръгнали.

Следващата стъпка от съзнателното личностно развитие е планирането. Когато имате ясна визия за бъдещия си живот, е време да изградите план със стъпките към него. Помислете за силните и слабите си страни, тъй като саморефлексията е в основата на всяко личностно развитие. Някои умения, които можете да усъвършенствате чрез личностно развитие, включват комуникация, работна етика, лидерство, организация, решаване на проблеми, увереност и почтеност. Можете да създадете различни цели за работата и личния си живот, макар че в двете области може да има известно припокриване.

НЛП за личностно развитие

НЛП е динамично обучение с неограничени възможности за личностно развитие. Това е вечно умение, което ще расте паралелно с вашето личностно развитие и ще ви позволява да трупате правилен опит. НЛП е обоснован, практичен и динамичен подход към изключително успешен живот, който е подходящ за всеки.

НЛП ще ви предложи добре развита методика за персонализирано личностно развитие. Ще ви помогне да определите кое е полезно в живота ви, ще подобри разбирането ви за комуникацията, ще ви освободи от капаните на остарели и неработещи вярвания. Чрез широка гама от прости упражнения, системата НЛП ще направи вашето личностно развитие много по-бързо и качествено.

 

Какво е личностно развитие

Защо е важно да практикувате личностно развитие

Етапи на личностно развитие

НЛП за личностно развитие