Японска вишна

Японска вишна

Мъдреците казват, че всеки човек трябва да посади поне едно дърво в живота си. Идеята ми хареса и реших да се включа в статистиката. Реших да бъде японска вишна. Реших да бъде аранжирана с камъни, формиращи ин и янг, в

Прочетете повече »
Решения

За съзнателното и несъзнателното вземане на решения

От три седмици насам всяка сутрин в 7:30 сядам на любимата кръгла масичка, поставям чаша кафе и бутилка вода до компютъра, поемам въздух и започвам да пиша. Искам да пиша за съзнателното и несъзнателното вземане на решения, за възможностите на

Прочетете повече »
Медитация

Мъдростта в теб

Търся те, защото те обичам. Когато те видя, ще знам, че съм открила себе си. Любов ли търся или огледало? Вдъхновение или експлозивна сила багри подредения вътрешен свят. Мирис на непознато, близък, колкото пробуждане. Раздвижвам се бавно изпод пухкавата завивка

Прочетете повече »
Щастие

Да получиш повече от живота

Чудили ли сте се някога как някои хора могат да свършат толкова много в рамките един ден, докато на други им отнема цяла вечност да извършат прости операции? Чудили ли сте се някога каква е разликата в психическата настройка на

Прочетете повече »
Спорт

Физическите упражнения ви правят по-щастливи от парите, но колко много е твърде много?

У нас този въпрос вълнува обществото от десетилетия, особено когато хората с мускули и очевидно прекарващи премного време в спортните зали, демонстрират и завидни финансови успехи. Което вероятно е чудесно, но е далеч от темата на следващите редове. Защото бих

Прочетете повече »
Късмет

Притча за котешкия късмет

Веднъж един стар котарак видял малко котенце, което гонело собствената си опашка. Било изцяло отдадено на това занимание. Котаракът го приближил и седнал на тревата до него. Дълго го наблюдавал как пада и става и продължава до безкрай гонитбата. Накрая

Прочетете повече »
Три везни

Притча за трите везни

Веднъж един човек отишъл при един мъдрец и му казал: – Ще ти разкажа нещо, което току-що научих за един твой приятел. – Почакай! – спрял го той. – Преди да чуя каквото и да било, искам да направим една проверка.

Прочетете повече »
Време

Всичко отминава

Древна суфистка история разказва, че в една близкоизточна страна живял цар, разкъсван между щастието и унинието. И най-малкото нещо го разстройвало или го карало силно да реагира, така състоянието на щастие бързо преминавало в състояние на неудовлетворение и отчаяние. Дошло

Прочетете повече »
Мъдрост

Краля и неговия приятел

Имало едно време един крал. Той имал приятел, с когото се познавали от много години. Приятелят на краля имал особен навик – каквото и да се случи в неговия живот – добро или лошо, винаги казвал: “Това е добре!”. Един

Прочетете повече »

Личностно развитие

Личностно развитие е термин, който чуваме все по-често в ежедневието си. И макар да мислим, че сме наясно какво означава, фразата „личностно развитие“ има повече дълбочина в езика на специалистите.

Вижте повече:

С „личностно развитие“ се означават всички дейности, които можете да изпълнявате с цел да подобрите талантите, уменията, потенциала, годността си за работа и дори благосъстоянието си. „Личностно развитие“ означава да се стараете да бъдете най-добрите версии на себе си, да използвате потенциала си и да го превръщате в реални постижения.

Какво е личностно развитие

Личностно развитие 1
Личностно развитие – помага ви да растете

На практика всеки път, когато полагате усилия да се усъвършенствате в каквато и да е насока, вие участвате в личностно развитие. В резултат от правилното ви личностно развитие получавате уменията и увереността, които са ви нужни, за да преминавате успешно през всякакви ситуации.

Да започнете целенасочено личностно развитие може да ви помогне да подобрите съществено качеството на живота си. Резултатите от вашето правилно личностно развитие могат да се изразят в умение да се справяте при всякакви условия и да сбъднете най-големите си мечти и стремежи.

И всичко това за вашето личностно развитие звучи чудесно, но истината е, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но ако не спирате пред трудностите, това ще бъде вашият път към по-щастлив и по-пълноценен живот.

Защо е важно да практикувате личностно развитие

Като начало, вашето личностно развитие ще ви помогне да разберете кои сте всъщност, какво искате и как бихте били по-щастливи. Факт е, че в живота си всеки преминава през различни събития и периоди, от които може да се учи, но за доста хора, които не се интересуват от личностно развитие, уроците остават ненаучени или се забравят бързо. Точно това е ролята на вашето личностно развитие – то е промяна в мисленето, което ви позволява да се впуснете в смислен, постоянен растеж чрез саморефлексия и усилия.

На първо място, процесът на личностно развитие ще поддържа мотивацията ви да постигнете всичко, което искате, дори в трудните моменти. Това е важно не само за кариерното ви личностно развитие, но и за чисто човешкия ви растеж. В крайна сметка, когато станете добри в това, ще можете да помагате на околните да поддържат своята собствена мотивация, което е много важно, ако сте в позицията на лидер в екипа си или близките ви преминават през труден етап от живота си.

На второ място, вашето личностно развитие ви позволява да разсъждавате върху добрите си страни и е твърде вероятно да откриете в себе си неподозирани умения и таланти. Това може да ви помогне истински в професионалния ви път.

Тази саморефлексия във вашето личностно развитие ще доведе и до подобряване на самосъзнанието, тъй като ще ви създаде навика да излизате от ежедневната рутина и по-често да се вглеждате в себе си, в желанията и нуждите си, в усещането си за щастие. Процесът на личностно развитие не само ще ви научи, че вие сте отговорни за своето щастие, но и ще ви помогне да го достигнете.

Разбира се, всяко личностно развитие е до голяма степен свързано с усъвършенстване на съществуващите умения. Във вашето личностно развитие ще се учите да поглеждате на себе си отстрани и да давате реална оценка на настоящите си умения, за да можете да ги подобрите при нужда и да ги използвате в реални ситуации. Може би сте добри в общуването или убеждаването, може би имате естествено очарование и лесно водите хората след себе си, може би сте страхотни в детайлното вглеждане и откриването на източника на проблемите? В процеса на вашето личностно развитие ще успеете да разберете кое ви отличава и да наблегнете на усъвършенстването на естествените си склонности и умения.

Друга причина, поради която много хора се нуждаят от личностно развитие, е че то повишава креативността. И това е важно не само за творците, а за всеки от нас, във всяка ситуация – както лична, така и битова или професионална. Вашето личностно развитие ще ви научи да отваряте ума си към възможностите, като премахне натиска от вас и ви даде спокойствието да не бъдете „перфектни“. След като, благодарение на своето личностно развитие, оставите бдителността и с радост прегърнете всичко, което животът може да ви предложи, ще откриете неподозирана креативност в себе си.

Не на последно място, по пътя на вашето личностно развитие ще усетите как ставате много по-устойчиви психически. Това е резултат от новия мироглед, който се гради при личностно развитие – нагласата, че препятствията ви учат и ви правят по-силни, заедно със саморефлексията. Разбира се, няма как да предотвратите някои трудности по пътя си, но с правилно личностно развитие ще успявате да се ориентирате във всяка ситуация и да излизате от нея по-бързо и ефективно.

Етапи на личностно развитие

Личностно развитие 2
Личностно развитие – динамично обучение с неограничени възможности

Едно от първите неща, които трябва да направите в своето личностно развитие, е да промените визията си. Дори да го направите просто така, без дълбока умисъл, това ще ви помогне всеки ден да си представяте къде искате да стигнете както в личен, така и в професионален план в следващите месеци. Такъв старт на вашето личностно развитие ще ви помогне по-често да си припомняте целите си и да поддържате мотивацията и вярата си, че ще стигнете там, накъдето сте тръгнали.

Следващата стъпка от съзнателното личностно развитие е планирането. Когато имате ясна визия за бъдещия си живот, е време да изградите план със стъпките към него. Помислете за силните и слабите си страни, тъй като саморефлексията е в основата на всяко личностно развитие. Някои умения, които можете да усъвършенствате чрез личностно развитие, включват комуникация, работна етика, лидерство, организация, решаване на проблеми, увереност и почтеност. Можете да създадете различни цели за работата и личния си живот, макар че в двете области може да има известно припокриване.

НЛП за личностно развитие

НЛП е динамично обучение с неограничени възможности за личностно развитие. Това е вечно умение, което ще расте паралелно с вашето личностно развитие и ще ви позволява да трупате правилен опит. НЛП е обоснован, практичен и динамичен подход към изключително успешен живот, който е подходящ за всеки.

НЛП ще ви предложи добре развита методика за персонализирано личностно развитие. Ще ви помогне да определите кое е полезно в живота ви, ще подобри разбирането ви за комуникацията, ще ви освободи от капаните на остарели и неработещи вярвания. Чрез широка гама от прости упражнения, системата НЛП ще направи вашето личностно развитие много по-бързо и качествено.

 

Какво е личностно развитие

Защо е важно да практикувате личностно развитие

Етапи на личностно развитие

НЛП за личностно развитие