Усмивка

Как да намерим страстта си

Или може ли досадната работа да започне да ви носи радост? Твърде много хора работят само заради заплащането. И то е важно – имате семейство, за което да се грижите, наем, който плащате, нови обувки, които да си купите, когато

Прочетете повече »
Завои

Голямото предизвикателство на 21-ви век е да се научим да консумираме по-малко. Ето как:

Ако всеки човек на планетата консумираше колкото хората в развитите страни, щяха да са ни необходими 3,8 Земи, за да ни издържат. И обратното, ако всеки консумираше, колкото хората в развиващия се свят, всичко с ресурсите щеше да е наред.

Прочетете повече »
Въздушни балони

9 стратегии за по-добри постижения

1. Опеределете целта си Поставянето на цел е отправната точка на всяко постижение. Без цел и план хората се движат безцелно в живота. 2. Изяснете целите си Страхът от неизвестното е една от най-големите спирачки на мечтите. Затова изградете подробен

Прочетете повече »
Паун

Девет урока, които научих от разговорите си с девет милионера

Когато започнах да интервюирам бизнес лидери за моя блог Inspiration Inbox, не осъзнавах как това ще се отрази върху мен. Ползите от възможността да говоря с десетки успешни, вдъхновяващи хора, са невероятни. Чрез нашите разговори получих ВИП достъп до някои

Прочетете повече »

Личностно развитие

Личностно развитие е термин, който чуваме все по-често в ежедневието си. И макар да мислим, че сме наясно какво означава, фразата „личностно развитие“ има повече дълбочина в езика на специалистите.

Вижте повече:

С „личностно развитие“ се означават всички дейности, които можете да изпълнявате с цел да подобрите талантите, уменията, потенциала, годността си за работа и дори благосъстоянието си. „Личностно развитие“ означава да се стараете да бъдете най-добрите версии на себе си, да използвате потенциала си и да го превръщате в реални постижения.

Какво е личностно развитие

Личностно развитие 1
Личностно развитие – помага ви да растете

На практика всеки път, когато полагате усилия да се усъвършенствате в каквато и да е насока, вие участвате в личностно развитие. В резултат от правилното ви личностно развитие получавате уменията и увереността, които са ви нужни, за да преминавате успешно през всякакви ситуации.

Да започнете целенасочено личностно развитие може да ви помогне да подобрите съществено качеството на живота си. Резултатите от вашето правилно личностно развитие могат да се изразят в умение да се справяте при всякакви условия и да сбъднете най-големите си мечти и стремежи.

И всичко това за вашето личностно развитие звучи чудесно, но истината е, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Но ако не спирате пред трудностите, това ще бъде вашият път към по-щастлив и по-пълноценен живот.

Защо е важно да практикувате личностно развитие

Като начало, вашето личностно развитие ще ви помогне да разберете кои сте всъщност, какво искате и как бихте били по-щастливи. Факт е, че в живота си всеки преминава през различни събития и периоди, от които може да се учи, но за доста хора, които не се интересуват от личностно развитие, уроците остават ненаучени или се забравят бързо. Точно това е ролята на вашето личностно развитие – то е промяна в мисленето, което ви позволява да се впуснете в смислен, постоянен растеж чрез саморефлексия и усилия.

На първо място, процесът на личностно развитие ще поддържа мотивацията ви да постигнете всичко, което искате, дори в трудните моменти. Това е важно не само за кариерното ви личностно развитие, но и за чисто човешкия ви растеж. В крайна сметка, когато станете добри в това, ще можете да помагате на околните да поддържат своята собствена мотивация, което е много важно, ако сте в позицията на лидер в екипа си или близките ви преминават през труден етап от живота си.

На второ място, вашето личностно развитие ви позволява да разсъждавате върху добрите си страни и е твърде вероятно да откриете в себе си неподозирани умения и таланти. Това може да ви помогне истински в професионалния ви път.

Тази саморефлексия във вашето личностно развитие ще доведе и до подобряване на самосъзнанието, тъй като ще ви създаде навика да излизате от ежедневната рутина и по-често да се вглеждате в себе си, в желанията и нуждите си, в усещането си за щастие. Процесът на личностно развитие не само ще ви научи, че вие сте отговорни за своето щастие, но и ще ви помогне да го достигнете.

Разбира се, всяко личностно развитие е до голяма степен свързано с усъвършенстване на съществуващите умения. Във вашето личностно развитие ще се учите да поглеждате на себе си отстрани и да давате реална оценка на настоящите си умения, за да можете да ги подобрите при нужда и да ги използвате в реални ситуации. Може би сте добри в общуването или убеждаването, може би имате естествено очарование и лесно водите хората след себе си, може би сте страхотни в детайлното вглеждане и откриването на източника на проблемите? В процеса на вашето личностно развитие ще успеете да разберете кое ви отличава и да наблегнете на усъвършенстването на естествените си склонности и умения.

Друга причина, поради която много хора се нуждаят от личностно развитие, е че то повишава креативността. И това е важно не само за творците, а за всеки от нас, във всяка ситуация – както лична, така и битова или професионална. Вашето личностно развитие ще ви научи да отваряте ума си към възможностите, като премахне натиска от вас и ви даде спокойствието да не бъдете „перфектни“. След като, благодарение на своето личностно развитие, оставите бдителността и с радост прегърнете всичко, което животът може да ви предложи, ще откриете неподозирана креативност в себе си.

Не на последно място, по пътя на вашето личностно развитие ще усетите как ставате много по-устойчиви психически. Това е резултат от новия мироглед, който се гради при личностно развитие – нагласата, че препятствията ви учат и ви правят по-силни, заедно със саморефлексията. Разбира се, няма как да предотвратите някои трудности по пътя си, но с правилно личностно развитие ще успявате да се ориентирате във всяка ситуация и да излизате от нея по-бързо и ефективно.

Етапи на личностно развитие

Личностно развитие 2
Личностно развитие – динамично обучение с неограничени възможности

Едно от първите неща, които трябва да направите в своето личностно развитие, е да промените визията си. Дори да го направите просто така, без дълбока умисъл, това ще ви помогне всеки ден да си представяте къде искате да стигнете както в личен, така и в професионален план в следващите месеци. Такъв старт на вашето личностно развитие ще ви помогне по-често да си припомняте целите си и да поддържате мотивацията и вярата си, че ще стигнете там, накъдето сте тръгнали.

Следващата стъпка от съзнателното личностно развитие е планирането. Когато имате ясна визия за бъдещия си живот, е време да изградите план със стъпките към него. Помислете за силните и слабите си страни, тъй като саморефлексията е в основата на всяко личностно развитие. Някои умения, които можете да усъвършенствате чрез личностно развитие, включват комуникация, работна етика, лидерство, организация, решаване на проблеми, увереност и почтеност. Можете да създадете различни цели за работата и личния си живот, макар че в двете области може да има известно припокриване.

НЛП за личностно развитие

НЛП е динамично обучение с неограничени възможности за личностно развитие. Това е вечно умение, което ще расте паралелно с вашето личностно развитие и ще ви позволява да трупате правилен опит. НЛП е обоснован, практичен и динамичен подход към изключително успешен живот, който е подходящ за всеки.

НЛП ще ви предложи добре развита методика за персонализирано личностно развитие. Ще ви помогне да определите кое е полезно в живота ви, ще подобри разбирането ви за комуникацията, ще ви освободи от капаните на остарели и неработещи вярвания. Чрез широка гама от прости упражнения, системата НЛП ще направи вашето личностно развитие много по-бързо и качествено.

 

Какво е личностно развитие

Защо е важно да практикувате личностно развитие

Етапи на личностно развитие

НЛП за личностно развитие