Визуален справочник за съдържание на въглехидрати

Здравословно хранене

Тук ви предлагаме един лесен начин да се ориентирате кое е хубаво да се консумира и кое не, когато сте решили да се храните нисковъглехидартно или кето. Надяваме се лесно да се ориентирате къде се намират продуктите с ниско съсдържание на въглехидрати.

  1. Зеленчуци, които да консумирате.
    1.  Ако сте на Кето, то използвайте без притеснения всичко, което е до 5 гр. въглехидрат на 100гр.(общо взето всичко, което е зелено )
    2. Ако сте на по-либерален режим, то използвайте всички зеленчуци, но внимавайте с количествата на тези, които растат под земята.

 

2. Зеленчуци, които да избягвате

3. Топ 10 на зеленчуците с най-ниско съдържание на въглехидрати (отново всичко е в зелено)

4. Плодове, които да консумирате и които да избягвате. Ако сте на стриктно кето, то най-добре да консумирате Берита – ягоди, къпини, малини.

 

Ако сте на умерен ниско въглехидратен режим, то е хубаво да се придържате към максимум един плод дневно (100гр) и то от нисковъглехидратните (лявата част на снимката).

5. Топ 10 на плодовете, на които да наблягате

6. Ядки, които да консумирате и които да избягвате.

Ядките са чудесна и полезна храна, но трябва да сме внимателни с тях. Освен, че доставят много полезни мазнини, те са и много калорични (обикновенно около 700 калории. за 100гр, които неусетно могат да бъдат изядени ей така между другите хранения).

Ако сте на стриктно Кето, то ядките, които можете да консумирате без угризение на съвестта са: Бразилски орех, Макадамия и Пекан.  В по-либерален режим можете и останалите, като избягвайте кашу и шам фъстък. И все пак гледайте да е до една шепа дневно (нещо като 40-50гр.).

7. Храни подходящи за междинни хранения (доста хора обичат да си похапват на така наречените късни закуски или следобедни такива). Това са нашите топ предложения, които общо взето могат да се консумират навсякъде (офис, вкъши, в зала и тн):

 

8. Алкохолни напитки, които са с ниско съдържание. Екзестенциален въпрос, често задаван от много хора: Да пия или да не пия? Е… ние българите, не се славим като въздържатели по принцип. Добрата новина е, че има и алкохолни напитки, които не пречат на този тип хранене (поредно предимство пред всичко, което сте опитвали досега).  Ето и визуално как изглеждат нещата:

                                 

 

Естествено бирата е табу (тук сигурно ще разочароваме някои, но няма как). Освен, че съдържа много въглехидрати (една бира от 500 мл. е към 60-70 гр.), то тя е и с висок гликемичен индекс, а и калориите никак не са малко (има бири с по 1000 калории за 500мл.).

9. Безалкохолни напитки, които да консумирате и които да избягвате старателно. Тук нещата изглеждат ясни. Придържайте се към вода, чай, кафе и бягайте надалеч от всичко свързано със захар, фруктоза, глюкоза и тн.

10. Полезни мазнини и сосове, които да добавяте към храната си

 

И ако имате някакви съмнение, то ние сме тук, за да ви отговорим.

Автор: Иво Димитров