Как да общуваме спокойно с другите

Комуникация

Безспорно можем да заключим, че комуникацията е една от най-важните дейности  при нас хората. Самата дума произлиза от латинското „communis”, което означава споделяне. Комуникацията е неразделна част от нашия живот и е естествен процес, който може да ни донесе успех във всички области.

За съжаление обаче голяма част от нас се притесняват да започнат разговор с друг човек, особено ако е непознат. Поради тази причина ние изпускаме безброй възможности, както да завържем нови познанства, така и да отбележим успех в бизнеса или в личен план. Ето няколко полезни съвета как да преодолеем тази бариера без да бъдем натрапници.

Признайте пред себе си, че сте срамежлив/a. Проведете диалог с вътрешния си глас, осъзнайте, че сте срамежлив/a и какво изпускате от това. Не се притеснявайте от този ваш „недостатък“, защото е съвсем нормално да изпитвате притеснения да се отпуснете да говорите с всеки, повечето хора са така. След това се визуализирайте как общувате  с непознати съвсем спокойно на някое събитие, в офиса или на спирката. Обърнете внимание на това, колко добре се чувствате и колко силно желаете тази промяна.

Насочете цялото  си внимание към събеседника. Причината да се притесняваме е, че сме насочили вниманието си към нас самите и се чудим какво биха си помислили за нас, как  изглеждаме в очите на другите и дали няма да се изложим. Това, което можем да направим, е да си представим, че сме водещ в предаване като „Всяка неделя“ и ни интересуват само фактите, свързани с нашия гост. Задавайте отворени въпроси и се опитайте да научите повече за него.

Отговаряйте с повече от една дума. Нормалната реакция на всеки, от когото се интересувате, е да ви задава въпроси. Избягвайте да отговаряте само с „да“, „не“, „предполагам“ и т.н. Ако ви попитат гледате ли футбол, например, може да отговорите – „ Да, симпатизирам на Ливърпул,  в последно време виждам промяна в стратегията на треньора и играчите. Очертава се едно интересно първенство.“

Подгответе интересни истории. Подгответе се с няколко интересни истории в най-често срещаните области за разговор (политика, спорт, времето). Истории, които са ви се случвали наистина. Като ги разказвате, вие се свързвате с този човек и, споделяйки нещо лично, отваряте вратата и към него. Използвайте формулата – Ситуация – Действие, което сте извършили – Краен резултат. Знайте, че историите са като филм, запомнящи се и създаващи емоция.

В нашето ежедневие чрез добро общуване можете да създадете много приятели или да изградите по-добри отношения с колегите и семейството си. Вие сте добър комуникатор, когато можете свободно да споделяте своите мисли и информация с някого. И не забравяйте, че „скромността е най-прекият път до неизвестността“.

Автор: Иво Маринов