Пет стъпки да се справим с поражението

Поражение

Напоследък много се пише за успеха и победата . Повечето хора, обаче, избягваме да споменем загубата и това, че сме се провалили в нещо. Изводът е един: нашите мозъци мразят да губят! А това е така, защото загубите имат много по-голямо психологическо въздействие, отколкото печалбите със същия размер. За съжаление, те са неизбежна част от пътя към победата и много успешни хора са такива, защото са се сблъскали с неприятното чувство да се провалиш. Великият спортист Майкъл Джордан казва: „Пропуснах повече от 9000 изстрела в моята кариера. Загубих почти 300 мача. 26 пъти ми поверяваха последния изстрел (победния кош) и аз пропусках. Провалях се отново и отново в моя живот. И заради това успях!“

Когато филмът, който сте режисирали в съзнанието си, не се прожектира така, както сте очаквали, си спомнете тези пет стъпки за справяне с провала:

Осъзнайте чувството и го приемете. Поражението наистина е неприятно чувство, единственият начин да се справите с него е да го обмислите внимателно и просто да приемете, че трябва да се справите с нещата, които се изпречват на пътя ви. Първото нещо, което трябва да направите непосредствено след провала, е да броите бавно от десет към едно, за да отделите мисълта си от случилото се.

Прецакайте вината. Приемете, че вината има за цел да ви сломи, да ви накара да търсите причината в другите или в себе си, като по този начин ви отдалечи от целта. Прецакайте я, като не играете нейната игра. Съсредоточете се върху ситуацията, вижте грешките и ги анализирайте. Водете си бележки и се уверете, че следващият път ще направите нещо различно.

Стиснете ръката на победителя. Независимо дали става въпрос за състезание, бизнес сделка или за конкуренция за желана длъжност, бъдете по-силният и поздравете победителя – той също е положил много услилия. Знаем, че е по-лесно да се каже отколкото да се направи.

Винаги се обвързвайте. Дори и в най-лошите периоди, е важно да останете ангажирани в играта. Обичайте всичко в целия процес, включително и загубите. Спомнете си защо застанахте на стартовата линия и защо гоните победата. Вашите възможности са безкрайни, от вас се иска само да държите очите си отворени.

Ограничете загубите. Приемете, че печалбите и загубите идват и си отиват. Започнете да правите подробен анализ на областта, в която се състезавате и следете най-новите тенденции, за да имате възможно най-задълбочен поглед. Потърсете напътствия от някой по-мъдър, някой който се е справил добре в подобна ситуация. Шансът ще дойде отново, като събудите спортния си дух и направите крачка в правилната посока.

Едва ли има някой, който обича да губи. Всички искаме да печелим, независимо в колко дребна игра се състезаваме, но може ли всеки път да сме на върха? Винаги трябва да има губещ и победител, важното е да извлечем урока от поражението, защото „няма провал, има само обратна връзка„.

Автор: Иво Маринов

Редактор: от Явор Арнаудов