Физическите упражнения ви правят по-щастливи от парите, но колко много е твърде много?

Спорт

У нас този въпрос вълнува обществото от десетилетия, особено когато хората с мускули и очевидно прекарващи премного време в спортните зали, демонстрират и завидни финансови успехи. Което вероятно е чудесно, но е далеч от темата на следващите редове. Защото бих искал да поговорим за нас, прослойката на интелектуалците, ръководещи частен бизнес или част от корпоративната машина на големите компании, на които ни се налага да спортуваме, просто за да изглеждаме по-добре или най-малкото, за да се чувстваме по-здрави.

За всички нас е ясно, че спортът носи определени физически и психически ползи, но би ли могъл да се окаже по-важен за общото ни усещане за благоденствие дори и от финансовите придобивки?

Проучване на изследователски екипи от университетите Оксфорд и Йейл показва точно това. Участниците в проучването, които регулярно спортуват, се чувстват недобре поради стрес, депресия или емоционални проблеми средно 35 дни годишно, докато тези, които не спортуват, страдат от подобни синдроми с 18 дни повече. В допълнение, изследователите откриват, че физически активните хора се чувстват точно толкова добре, колкото онези, които не спортуват, но печелят с 25,000 долара повече годишно. Което налага извода, че трябва да печелите доста повече, ако не спортувате, за да постигнете същите нива на щастие и самооценка.

Но означава ли това, че колкото повече спортувате, толкова по-добре ще се чувствате и има ли лимит усилието в спортната зала, преди да се загуби част от положителния ефект?
И тук проучвания ни помагат да отговорим на този въпрос. Според тях три до пет сесии на седмица с продължителност от 30 до 60 минути са перфектната норма за подкрепа на чувството за благоденствие, докато хора, прекарващи в залите над 3 часа дневно, често пъти се чувстват по-зле от тези, които не се упражняват въобще. Или казано с други думи, зависимостта между спорт и психическа форма е с формата на буквата Л и трябва доста да внимаваме да не преминем отвъд пиковата й фаза.
От друга страна екипните спортове имат по-голям благотворен ефект върху психиката от тези, които извършваме сами. Което е лесно обяснимо през призмата на социалния импулс на повечето от нас.
Но каквито и да са изводите, едно е напълно ясно: тайната се крие в баланса, а от вас зависи да го откриете. Работете и спортувайте редовно и с мярка, за да спечелите онова усещане за лично щастие, което ще ви направи и по-богати, и по-желани. За себе си и за околните.

Автор: Явор Арнаудов

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.