Шифърът на самоконтрола

Самоконтрол
Питали ли сте се кои от Вашите качества са наследени и кои можете да развиете сами? Всеизвестно е, че два са основните фактори при развиването на качества – генната обусловеност и средата, в която пребиваваме.
Статистиката сочи, че над 80% от най-успешните предприемачи в световен план са имали високи нива на самоконтрол още от ранна детска възраст. Изумително е, тъй като всички знаем, че децата трудно устояват на лакомство, което обичат например.
Оказва се, че самоконтролът стои в основата като фактор за развиването на редица други качества на личността, като например постоянство, увереност, критично  мислене, планиране и решителност.
Експериментите направени с деца и проследяването на тяхното развитие като възрастни помагат на учените да докажат,  че поведението в детска възраст до голяма степен може с предвиди доколко успешен може да бъде човек, когато вече не е дете.
Тук става дума за качествата, които притежаваме от самото раждане или всъщност това са нашите гени.
Колко обаче е важна средата, в която  попаднем после и това може ли да промени очаквания развой на развитие на личността?
Научно доказано е, че средата и предпоставките, с които разполагаме в даден момент са също толкова силни по важност, както е и генетиката. Или с други думи, ние имаме уникалната възможност да усилваме, намаляме, създаваме или изтриваме генетичните си предразположения.
Как става това? Разбира се, съществуват стотици техники в зависимост от ситуацията и типа личност, но това, което винаги помага когато имате нужда от самоконтрол е да дишате ритмично, като всеки път когато вдишвате си представяте целта, която искате да постигнете, а когато издишвате, усещате как тя се приближава към вас.
И не забравяйте, че развиването на качество е процес и изисква постоянство. Започнете с малки стъпки, но не спирайте и бъдете сигурни, че скоро ще видите една нова, по-добра версия на себе си!
Автор: Полина Несторова

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.