3 тайни на времето

Време

Липсата на време е константа в днешно време. Толкова е явна, че някои прибягват до „дауншифтинг“, връщат педала на газта и сменят предавките надолу. Връщат се към старите ценности. Проблемът е, че най-често го правят, след като вече са прегрели двигателя. И не могат повече. А вероятно са имали шанса да намалят оборотите по-рано и все още да ползват облагите на високата скорост.

Ето три тайни за времето, чието познаване ще ви помогне да увеличите контрола върху живота си:

Тайна 1: Можете да променяте колко бързо или бавно минава времето

Когато си представите как някое събитие в бъдещето се случва бавно и го разгледате в ярки детайли, както правите със събитията, които желаете и очаквате, често ще усетите, че на живо то наистина се случва по-бързо.

От друга страна, когато си представите събитие, което се развива светкавично, ще усетите, че когато наистина се случва, то сякаш се забавя. Вашето очакване изкривява реалната представа за изминало време. Когато очаквате нещо да мине бързо, обикновено го усещате като по-бавно и обратното. Важно е да го правите целенасочено и да очаквате ситуацията да продължи дълго, ако искате да мине бързо и обратното.

Тайна 2: Начинът, по който мислите за времето, определя дали ще се чувствате под напрежение, или не

Начинът, по който мислите за времето, ще влияе на това колко добре работите с него.

Въпросът е дали виждате времето като враг или като приятел. Често изразяваме това по начина, по който говорим за него. Например, можем да представим времето като придаващо стойност. Когато кажем „Нямам време за него“, имаме предвид факта, че не уважаваме нечие присъствие. Показваме, че не се наслаждаваме на времето, прекарано с този човек.

Фразата „загуба на време“ е друг интересен израз. Какво определяме като загуба на време зависи от това как тълкуваме преживяванията си. За много хора гледането на световното по футбол е загуба на време. За други е великолепно изживяване, което ги радва и зарежда.

Говорим за „намиране на време“, като че ли сме го изгубили. Или използваме финансови метафори, когато казваме, че „инвестираме време“, „харчим време“ и „губим време“, все едно става въпрос за пари.

Важно е да внимаваме как говорим за времето, защото това до голяма степен определя как го управляваме. Каквито и изрази да използвате, обърнете внимание как влияят на начина, по който мислите за времето и започнете да използвате фрази, стимулиращи положително и полезно отношение към него.

Тайна 3: Осъзнайте, че контролирате начина, по който прекарвате времето си

Изключително важно е да разберете какви са навиците ви за използване на времето. По този начин ще научите как да намалите липсата на време. Както и да си поставите за цел да разглеждате времето като един от най-важните ресурси в живота ви. Което пък ще ви накара да помислите, кои са големите крадци на това богатство от ежедневието ви. Дали е колегата, който ви прекъсва в момент на концентрация, така че напълно да забравите докъде сте стигнали и да се наложи да започнете задачата отново. Или пък сте самите вие, оставящи съзнанието ви да се рее в неизвестна посока, докато имейлите в инбокса продължават да се трупат… И,  тъй като трудно можем да избягаме от прекъсванията и разсейванията, е добре да направим нещо по въпроса, така че, когато се случат, да минимизираме времето, което отнемат, за да можете да се върнете обратно към онова, което първоначално сте избрали да правите.

Автор: Явор Арнаудов