clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Вземане на решения

calendar 08.03.2024

Сподели:

Вземане на решения

Какви са вашите силни страни и кои са вашите „слепи петна“ при вземането на решения?

Какво правите, когато се изправите пред важно, но трудно решение? Обръщате ли се към експерти? Правите ли проучвания? Съветвате ли се с доверени приятели и колеги?

Истината е, че много от нас подхождат към вземането на решения винаги от една и съща гледна точка. Ние използваме едни и същи инструменти и навици всеки път, дори ако решенията са много различни. Но следването на една и съща стратегия за всеки проблем ограничава вашите способности. За да вземете по-добри решения, трябва да излезете от тези модели и да видите нещата по различен начин.

Първо, трябва да разберете собствените си силни страни при вземане на решения и вашите слепи петна: Каква е психологията на вашето вземане на решения? Какъв е подходът ви? Какви пристрастия могат да ви попречат на обективното вземане на решения?

Поглеждането навътре към това, което цените, може да изясни защо вземате решения по начина, по който го правите – и как може да се подвеждате с подхода си. Оттам можете да нарушите традиционните си процеси.

Архетипи за решаване на проблеми:

Това са лични подходи за вземане на решения, които са изградени от нашите индивидуални силни и слаби страни. Всеки има свои собствени специфични когнитивни пристрастия, които разкриват навици и модели на поведение, управляващи избора ни. Те не са забранителни; след като осъзнаем какво сме склонни да правим, можем да предприемем стъпки, за да станем по-динамични и гъвкави във взимането на решения.

Авантюрист: Взимаш решения бързо и се доверяваш на интуицията си. Когато сте изправени пред предизвикателство, голямо или малко, предпочитате да направите това, което смятате за правилно, отколкото да прекарвате ценното си време в обмисляне на всички избори. Знаете кой сте и какво искате – така че не се страхувате да отидете да го получите.

Детектив: Цените информацията и винаги търсите факти и данни. Вие не решавате въз основа на това как се чувствате – искате да видите какво казват доказателствата. Вярвате, че колкото повече научите и се потопите в детайлите, толкова по-добре ще се справите.

Слушател: Имате цял „съвет“ от хора в живота си, на които се доверявате и които ви подкрепят. Когато сте изправени пред предизвикателна ситуация или сложно решение, вие разчитате на тези хора, като търсите техните съвети и мнения. Чувствате се комфортно, знаейки, че не е нужно да решавате сами.

Мислител: Вие сте замислен, устоявате на натиска да вземате бързи решения. Вие внимателно претегляте вариантите, като искате да разберете положителните и отрицателните страни на всеки. Нямате нужда от много данни, но имате нужда от време и пространство, за да почувствате, че имате както причина за избора, който правите, така и обосновка защо има смисъл. Скоростта не е вашата цел; процесът е.

Визионер: Не искате да се задоволявате с обикновеното и обичате да вървите по своя път. Когато се сблъскате с ясен набор от опции, вие сте по-заинтересовани да намерите различна, която още не е хрумвала на другите. Карате всички да гадаят – и често изненадвате хората около вас с решенията си.

С кой от тези профили се идентифицирате? Повечето от нас могат да бъдат повече от един тип решаващи проблеми, въпреки че почти винаги имаме един доминиращ подход, на който разчитаме. След като идентифицирате стила или стиловете, които най-добре представят вашия подход, можете да научите как да работите по-добре вътре и извън него.

Когнитивни отклонения

Няма съмнение, че всеки от тези архетипове идва с големи силни страни – но силните и слабите страни са двете страни на една и съща монета. Всеки архетип е свързан с набор от когнитивни отклонения, които могат да възпрепятстват ефективното вземане на решения. За щастие можете да избегнете тези капани. Ето как:

Авантюрист

Вашият оптимизъм ви кара да се чувствате неудържими, което може да ви доведе до опасност. Тъй като обичате да се движите бързо и сте оптимист за почти всичко, не винаги имате точна представа колко време наистина отнема нещо. Това може да доведе до пристрастие към планирането, при което рискувате да изостанете от графика и да не постигнете всичко, което искате.

За да избегнете това, обърнете внимание какво ви подсказва интуицията. След това помислете как това се е случило в миналото за този конкретен тип решение. Вашият авантюристичен дух може да е страхотен за някои решения, но не и за други. Работата с другите заинтересовани страни, участващи във вашето решение, също ще помогне. Но бъдете внимателни: пренебрегвате ли ги грубо? Разбирате ли техните цели и задачи и взимате ли ги под внимание? Уверете се, че сте ги изслушали без осъждане и отбележете всички опасения, че нещо не може да бъде направено навреме.

Детектив

Вашата слепота може да означава, че пропускате по-голямата картина, което води до ситуации, в които решавате грешния проблем (или само част от такъв). Повечето информация не винаги води до по-добро решение; може да се омотаете още повече. Детективите също могат да станат жертва на пристрастност, ако търсят данни само в подкрепа на любима хипотеза. Повече информация не винаги е безпристрастна информация, особено ако я събирате само, за да докажете, че сте прави, а публикуваните изследвания (които детективите предпочитат) не са единственият тип информация.

Вместо това признайте, че и другите гласове са ценни. Преминете отвъд данните, за да говорите с информирани източници. Разчитайте на колегите си, за да ви помогнат да видите гората и дърветата. Използвайте техните знания и опит, за да поставите данните, които имате, в перспектива.

Слушател

Да сте слушател означава, че може да разчитате твърде много на други хора да вземат решения вместо вас, независимо дали са членове на семейството ви, приятели или колеги. Може да станете жертва на пристрастието на властта, да бъдете повлияни от мненията на хора с власт. Вие сте лоялни към тези, на които имате доверие, понякога вземате решения въз основа на това какво – или кого – харесвате, което се нарича пристрастие към харесването.

Признайте, че вашият вътрешен глас е ценен: Преди да получите информация от другите, седнете със себе си и определете какво е важно за вас в резултата от вашето решение. Едва след като направите това, трябва да се свържете с другите за техните мисли и гледни точки. И не забравяйте, че това, че слушателите включват други във взимането на решенията, не означава непременно, че тези хора ще имат различни гледни точки. Когато обсъждате проблем с другите, се вслушайте в онова, което казват, но обърнете внимание и на различията в мненията.

Мислител

Тъй като сте толкова предпазливи, може да станете жертва на това да изберете най-безопасното решение, без то да бъде най-доброто. И тъй като обичате да сравнявате и претегляте опции, пристрастията към теорията на относителността може да ви попречат да видите нещата такива, каквито са в действителност. Вместо това може да сте склонни да сравните ситуацията с нещо друго, което може да очертае проблема твърде тясно.

Разпознайте кога сте заседнали в собствената си глава. Вашето време е ценно. Поставете краен срок за вземане на решение, преди да започнете процеса на размишление. Независимо дали работят сами или с екип, мислителите се възползват от създаването на визия за успех, за да идентифицират показателите за успех и да обърнат проблема.

Визионер

С вашата склонност да бъдете привлечени от вълнуващи идеи, може да изпитате пристрастност към значимостта, да се привържете към най-известното решение или най-смелата идея, дори ако това в крайна сметка не е най-добрият вариант. Вие също надценявате оригиналността, защото е рядка, форма на пристрастност към недостига, която обезценява това, което е често срещано или изобилно, което може да ви накара да инвестирате в това да бъдете различни, вместо да направите най-умния избор.

Като съобщавате ясно своята визия на другите и след това събирате данни, за да я изпробвате, вие ще имате по-добро усещане кои вдъхновяващи идеи да преследвате и кои да замразите. Активно търсете обратна връзка от вашите колеги, като питате другите не само какво са чули, но и какво са разбрали. Осъществима ли е идеята? Има ли пропуски, които трябва да бъдат затворени, за да бъдат приведени всички в съответствие? Членовете на екипа знаят ли къде е тяхната отговорност? Техните отговори ще ви помогнат да усъвършенствате мисленето си.

Динамичност на решенията

Няма „перфектен“ тип за взимане на решения. Едно наистина успешно решение се облагодетелства от комбинирането на различни мисловни процеси. Като се откъснете от стандартния си подход и научите за другите, можете по-добре да проверите и оспорите вашите пристрастия и да изведете по-холистично разбиране на ситуацията, като по-добре гарантирате, че решавате целия проблем.

По-динамичното вземане на решения започва с това да знаете повече за себе си, така че можете да избегнете потенциални пристрастия и да придобиете нови перспективи за даден проблем. Въпреки че не винаги е лесно да мислите извън собствените си рамки, не забравяйте, че изграждате както сила, така и гъвкавост в мускулите за вземане на решения, от които се нуждаете, за да правите големите си решения по-добри.

 

Източник: Harvard Business Review

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката