clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Усмивката на тялото

calendar 08.03.2024

Сподели:

Усмивката на тялото

Често ме питат кои са важните качества, необходими за успех в преговорите. И без да се спирам на всяко едно от тях, бих искал да отворя темата за езика на тялото, който толкова много хора пренебрегват.

Всъщност, както вероятно можете да се досетите, посланията, които отправяме чрез движенията си имат директен ефект върху нашия събеседник. Което не е изненада, защото подобни невербални подсказки са дълбоко вкоренени в мозъка ни от векове, когато животът не е бил така приветлив, както днес.

Например, в предишни епохи е било изключително важно да видим ръцете на онзи, който ни приближава, за да се уверим, че в тях не се крие заплаха за живота ни – тояга, меч или някой камък. Което пък определя сега, без особена логика, причината да не гледаме с добро око на хора с ръце в джобовете или зад гърба.

И въпреки че днес живеем в нова ера, четенето на езика на тялото на събеседника ни продължава да възбужда примитивни емоционални реакции. Директната и постоянна заплаха за живота ни е заменена от самочувствие, его, идентичност и висше Аз, чрез проявата им в желанието да сме част от общество, да сме ценени и харесвани.

Което пък е причината да обръщаме толкова голямо внимание на езика на тялото. Според отдавна тиражирани статистики вербалната комуникация или думите, които използваме, влияят на събеседника ни едва 7%, докато останалите 93% се дължат на пара-вербалните тон, интонация, темпо и в най-голяма степен на невербалната комуникация, която демонстрираме. Разбира се, основното, за което всеки добър комуникатор следи е т.нар. сходство или съвпадението между това, което казваме и начина, по който го казваме и показваме. Ако това сходство се наруши, както и статистиката показва, събеседникът ни ще обърне внимание на невербалната ни комуникация.

Така че, независимо дали сте лидер, мениджър, служител, инфлуенсър или нетуркър, оставете егото настрана, когато комуникирате. Използвайте приобщаващи жестове, когато говорите пред публика и най-вече, усмихвайте се искрено, покажете тази своя топла страна. А искрена усмивка означава наистина да се забавлявате, да вярвате в това, което правите и казвате, да харесвате аудиторията си, голяма или малка, за да постигнете наистина сходство в посланието и да се превърнете в най-желания събеседник.

Автор: Явор Арнаудов

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката