clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Галатео на 21-ви век: Как да сме желани в офиса

calendar 08.03.2024

Сподели:

Галатео на 21-ви век: Как да сме желани в офиса

Знаменит през Ренесанса, Джовани дела Каза завещава редица правила и принципи на поведение, които отличават висшата класа от небогоизбраните. Галатео се превръща в норма на поведение за тези, които търсят общественото внимание, а името и влиза в италианския език като термин за изисканост и социален етикет. Някои от тези правила в днешно време звучат странно и дори комично, а други са издържали проверката на вековете, наложени в общественото поведение.

Точно както по времето на написването на Галатео и днес следването на определени правила в бизнеса определя какви сме като мениджъри, служители, партньори, клиенти. Т.е. разделя тези, на които естествено можем да се доверим и другите, в чието поведение липсва нещо важно. Било то и усилието да си наложат да бъдат приятни, подредени, с добър изказ и маниери.

Простите бизнес правила опират до една максима: отнасяйте се с другите така, както искате да се отнасят с вас. Нека за момент разгледаме в няколко кратки статии и без претенции за изчерпателност, какво е онова, което не бихте искали да правите на работното място, за да бъдете харесван и желан колега:

• Не предполагайте, че винаги сте прави:
Mоже да сте, може и да грешите. Истината скоро ще излезе наяве. Най-добре замълчете, за да не изглеждате арогантен/на.

• Не повишавайте тон в офиса:
Всички знаем колко изнервящ може да бъде колегата. Запазете спокойствие, пребройте до 20 преди да отговорите, защото само приятно и премерено поведение може да охлади страстите. А и позицията на омиротворител ще ви прилегне добре.

• Не говорете за гърба на колега: Работата в офиса зависи от добрия екипен дух и взаимното доверие. Загубеното доверие се връща трудно. Пазете репутацията на останалите в офиса, все едно работата ви зависи от това.

• Не се изолирайте от работната среда:
Ясно е, че някои задачи изискват концентрация. Както е ясно и че постоянното странене от социалния диалог на колегите ви ще ви създаде репутацията на човек, който не иска да е част от екипа. Използвайте почивките си за социален разговор с колегите и така ще повишите общия морал в екипа.

• Не носете личния си живот в офиса:
Всички сме хора. И това, което ни се случва извън офиса, вероятно определя настроението ни на работа. Чудесно е да имате теми за социален разговор в офиса, но когато единствената тема сте вие и личния ви живот, бързо ще се превърнете в нежелан събеседник.

Автор: Явор Арнаудов

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката