clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Да получиш повече от живота

calendar 08.03.2024

Сподели:

Да получиш повече от живота

Чудили ли сте се някога как някои хора могат да свършат толкова много в рамките един ден, докато на други им отнема цяла вечност да извършат прости операции? Чудили ли сте се някога каква е разликата в психическата настройка на човек с бързо мислене и действия и на такъв, който обмисля и действа бавно, дори когато става въпрос за ежедневни неща? В тази статия ще обясня как може да използвате НЛП, за да получите повече от своите дни, седмици, месеци и години, докато се наслаждавате на по-големи лични и професионални успехи.

Познавайте голямата картина
Изключително важно е да имате ясна ментална представа за посоката на живота си. Това означава да притежавате позитивна репрезентация (образ, звук, усещания) за кариера, богатство, здраве, лични отношения и всяка друга област, която е важна за Вас в дългосрочен план. Когато сте в синхрон с голямата картина на живота си, отлагането е лош избор, а мотивацията към действия е съвсем естествена.

Използвайте добре формулирани резултати
Доброто чувство за посока, в която се движи животът Ви е абстрактно усещане, което не включва задачи и доказателства за добре свършена работа. Ето тук процесът на НЛП за добре формулирани резултати идва на помощ. Накратко, добре формулиран резултат е сетивно определена задача, с доказателства и „екологични” проверки. Добре е да залагате добре формулирани резултати във всички области на живота си, за да създавате баланс. Правейки това, получавате сценарий, носещ великолепни усещания за движение напред в кариерата, личните взаимоотношения, здравето, богатството и т.н.

Използвайте пълно внимание
Ако сте създали ясна представа за голямата картина на живота си и сте поставили някои добре формулирани резултати, би било грешка да разсеете фокуса си и да прескачате между различните цели. Това може да Ви изтощи и да намали ефективността Ви. Пълната концентрация върху важните неща ще повиши ефективността на действията Ви. Ако конкретизирате важните неща и отделите на всяко едно от тях пълното си внимание за времето, което сте му определили, много скоро ще усетите ползите. Например, аз отделих определено време за тази статия, период, през който ще ѝ даря пълното си внимание. Довечера, когато съм със семейството си, те ще разполагат с пълното ми внимание, докато се потапям в семейния живот. Ще откриете, че можете да свършите много повече, когато използвате пълното си внимание и ще се насладите на живота си много повече. Казано по друг начин, отдайте пълното си внимание на това, което сте решили да правите, докато го правите.

Изградете усещане за себе си
Обичам да се чувствам добре и не обичам да се чувствам зле. Добрите и лошите усещания са етикети, създадени за телесните усещания. Добре е да осъзнаваме тези усещания малко по-дълбоко, отколкото етикетите ни предлагат. Усещанията не са дигитални, те са аналогови; ще усетите, че съществуват различни нива на приятни усещания: можете да се чувствате много добре или просто ОК. Можете да се чувствате малко добре и малко зле по едно и също време. Усещането за себе си буквално означава да знаете какво усещате в тялото си и след това да реагирате на различната сетивна информация. Когато постигате поставените резултати, усещането за приятно чувство, асоциирано с тях, ще расте. Колкото повече сте в унисон с голямата картина на живота Ви, толкова по-силни ще са приятните усещания. Отлагането стимулира различен набор от усещания, а кой иска да се чувства зле? Когато познавате себе си добре, вие можете да използвате тези усещания. В секундата, в която почувствате усещане за отлагане, направете нещо и се почувствайте добре, че вече не отлагате. Скоро ще усетите градация, колкото повече се движите към целта си, толкова по-силни ще са приятните усещания.

Всичко е в състоянието Ви
Вашето състояние е сбор от това, което се случва в тялото и мозъка Ви във всеки един момент. То включва общата работа на неврологичната, биологичната, ендокринната, имунната и лимфатичната Ви системи, за създаване на състояние. Сигурна съм, че сте изпитвали състояния, в които всичко работи във ваша полза. В подобно състояние трудните задачи изглеждат лесни. От друга страна, вероятно сте изпитвали и състояния, в които и най-простите неща изглеждат трудни. В началните години на НЛП определяхме контрола на състоянията като важна част от личностното развитие. В съвременното НЛП открихме, че изборът на състояния е много по-удачен термин. Вие разполагате с избор на състоянията си, разликата е до каква степен решавате да приложите този избор.

Съществуват доказателства, че колкото сте по- щастливи, толкова по-добре се чувствате и менталните Ви филтри виждат и чуват по-положителни аспекти от живота Ви. Обратното също е вярно, т.е. колкото по-негативно се чувствате, толкова повече доказателства ще намерите в полза на лошите усещания. Така че употребата на избор спрямо състоянието Ви не само Ви позволява да се чувствате добре, но и подсъзнателно да усещате приятните неща, които Ви заобикалят.


В заключение, за да получите повече от живота:
• Познавайте голямата картина
• Поставяйте добре формулирани резултати във всички области на живота Ви
• Използвайте пълното си внимание, не се разсейвайте
• Изграждайте усещане за себе си и зачитайте вътрешните си усещания
• Прилагайте избор върху състоянията си

Автор: Лора Арнаудова

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката