clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Дизайнът – моето призвание

calendar 08.03.2024

Сподели:

Дизайнът – моето призвание

Златина Петрова е уеб дизайнер и криейтив директор в международната комуникационна агенция Fairhead Creative. Съвсем скоро тя получи най-високото отличие за уебдизайн от световния конкурс Design Award & Competition за уебсайта BuiltForImpact.net. Магистър по уеб дизайн, експерт по UI дизайн, НЛП Мастър Практик, Златина не спира да се развива своите професионални и личностни умения.

Ето и нейната история, разказана пред екипа на Bestpractice.bg.

Как започна всичко? Какво те накара да избереш уеб дизайна като професия?
От дете обичам рисуването. Смятах, че за да успееш с творчество в България, е нужна голяма подготовка, и не се осмелих да уча дизайн в университета. Записах икономическа специалност. Отидох на обмен във Франция, общувах с дизайнери и хора, които разработват уебсайтове, и нещо се случи в мен – върнах се решена да стана дизайнер.

Когато се върнах в България, започнах да се уча сама – четях, гледах видеа и се упражнявах. Записах магистратура по уебдизайн в университета и започнах да работя по международни проекти на свободна практика.
Кандидатствах за работа в криейтив агенции. Всички ми отказаха с аргумента, че нямам опит или че стилът ми е особен. Бях съкрушена, че никой не ми дава шанс да развия уменията си. Продължих на свободна практика.
Един ден сегашният ми бизнес партньор Адам беше разгледал портфолиото ми в една професионална платформа. Нарече работата ми изкуство, което предава послание и е в полза на потребителите. Започнах да работя с него като дизайнер, а сега към криейтив директор.

Защо социалното предприемачество е важно за теб? Къде е ролята на дизайна?
Това, което изпълва живота ми със смисъл и радост, е да допринасям за позитивна промяна в света. Още в гимназията работех в НПО-та, защото за мен е важно да работя с хора и компании с каузи.

За мен дизайнът е възможност всяка компания или социален предприемач да изрази своето послание визуално – да бъде разбрана и да впечатлява. Уебсайтът например е повече от визитна картичка – той може да бъде една красиво разказана история.

Какво те вдъхновява да твориш?
Музата ми ме връхлита в различно време, но най-голямото ми вдъхновение са успехите на клиентите, за които съм подготвила дизайни.

Каква е тайната на успешния дизайн?
Успешният дизайн е този, който изпълнява целта, за която е създаден. Когато творя, винаги следвам вътрешното си усещане.
За мен дизайнът е отражение на мечтите на хората -хората ми доверяват мечтата си, а аз я моделирам визуално и им помагат да я превърнат в реалност.

Как НЛП спомогна за твоето развитие?
НЛП ме научи на много неща. Научих се да бъда гъвкава във вижданията си и да търся различни алтернативи на действие. Научих се да чувам другите, да се уча от тях, но най-вече НЛП ми помогна да не се страхувам от това да се проваля. И по тази причина реших да се включа в конкурса.

Каква е формулата на успеха според теб?
Мечтите се сбъдват, когато са твои, и когато ги следваш. Начинанията, в които влагаш усилия и които те мотивират, рано или късно се случват. Важно е човек да бъде отдаден, постоянен, да трансформира негативните си мисли.
В своя житейски и професионален път се научих да не се поддавам на вътрешните си негативни убеждения, че е необходимо образование и солидна подготовка, за да бъдеш успешен дизайнер.

 

Автор: НЛП България

Може да разгледате нашите статии относно личностно развитие

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката