clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Емоциите в спорта

calendar 08.03.2024

Сподели:

Емоциите в спорта

Напоследък стана много модерно да се говори за емоциите и емоционалната интелигентност, както на работното място така и в нашето ежедневие. Сега с вас ще поговорим за емоцията, като основна част от  спортните събития. Спортистите, както и публиката по време на състезание мога да изпитат много емоции, като радост, страх, вина, гордост, безпокойство и срам.

Ето някои от най-често срещаните емоции, с които се сблъскват спортистите и как може да се справим с тях:

Ниско ниво на възбуда – един от най-ефективните методи да се разсеят негативните мисли и неувереността преди състезание е да слушате вдъхновяваща музика. Многократният олимпийски медалист и най-добър плувец за всички времена Майкъл Фелпс винаги застава пред своя коридор със слушалки и слушайки надъхваща музика, си помага да влезе в „зоната“ и да постига забележителни резултати.

Страх от провал – много атлети изпитват страх и объркване преди и по време на състезание, което е нормално, но често влияе пагубно върху представянето. За да се справите с него бъдете добре подготвени, дишайте равномерно и дълбоко, останете тук и сега и си повтаряйте позитивните мисли от рода на „ Дори да се чувствам уплашен и объркан, аз съм добре подготвен и ще си постигна целта сега“. Не забравяйте че FEAR означава „ Face Everything Аnd Respond“.

Тъга и липса на тонус  Едно неписано правило гласи, че „ Всеки комплект за оцеляване трябва да съдържа задължително голямо чувство за хумор“. По време на една решаваща среща на една от най-добрите тенисистки Щефи Граф, на турнира Уимбълдън през 1996 г., в най-напрегнатия момент един мъж от публиката се провиква „Щефи, ще се омъжиш ли за мен?“, тенисистката се усмихва и отговаря „ Колко пари имаш?“. Не забравяйте, че смехът е най-доброто лекарство.

Несигурност – Съществува една стара легенда на племето Чероки за двата вълка които живеят във всеки един от нас. Единият вълк е позитивен и полезен, другият е негативен и вреден. През цялото време те се бият помежду си за да вземат контрол над нас, като по-силен е този, който храним най-много. Кой вълк ще нахраните вие?

И ако изберете добрия вълк, пригответе му следното меню:

  • Аз мисля, чувствам и съм подготвен като шампион
  • Следващото състезание ще бъде най-доброто ми състезание
  • Аз играя с воля и страст
  • Аз бързо забравям грешките, защото всички атлети ги правят

Ниска самооценка – Нашата представа за себе си личи най-много в езика на тялото, който показваме на другите. Нашите съперници и публиката могат лесно да разберат дали сме готови за състезанието или сме го загубили още преди да е даден сигнала за старт. Езикът на тялото, който показваме може да бъде негативен или позитивен.

  • Позитивен – усмихнати сме, брадичката е нагоре, раменете са назад, а гърдите изпъчени, позицията на тялото е изправена, крачката – уверена
  • Негативен – намръщени сме, клатим глава, погледът често е начсоен надолу, стойката е прегърбена, влачим краката си

Американският спортен анализатор Дейън Сандърс казва „Ако изглеждаш добре, ще се чувстваш добре. Ако се чувстваш добре, ще играеш добре. Ако играеш добре, ще ти плащат добре“.

Избягването и игнорирането на емоциите може да доведе само до кратко облекчение, но проблемът ще се задълбочи с времето. Така че не бъдете щраус, заравящ главата си в пясъка, когато нещо ви тревожи, а разберете как можете да се справите с препятствието и да постигнете поставената си цел.

Автор: Иво Маринов

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката