clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

За Марк Аврелий, ерата на ИНСТАГРАМ и на кого наистина искаме да приличаме

calendar 08.03.2024

Сподели:

За Марк Аврелий, ерата на ИНСТАГРАМ и на кого наистина искаме да приличаме

Марк Аврелий е казал, че копнеем за това, което виждаме всеки ден.

В ерата на социалните мрежи, ежедневно в съзнанието ни се запечават образите на безброй успешни, щастливи, богати и красиви хора. Разбираемо, и ние искаме да получим същото, дори и да осъзнаваме, че това, което виждаме, в повечето случаи е далеч от действителността.

Въпреки всичко, тайно или не, започваме да сравняваме себе си и собствените си ресурси.
Успехът и богатството обаче изискват лично усилие, време и постижения.

Най-лесно и бързо можем да се доближим до нереалистичния идеал като подобрим себе си визуално.
Вероятно още преди времето на римските императори, хората са достигнали до извода, че привлекателните (според стандартите на времето си) индивиди имат повече и по-добри възможности. Аз бих поспорила, но това е друга тема.

И така, веднъж достигнали до това умозаключение, някой отворил широко райската порта на бюти индустрията.
Тук няма да изброявам всички процедури, които могат да ни докарат до идеалната ни визуална версия. Парадоксът е, че ние много рядко знаем, какво наистина искаме.
Аз съм го виждала много пъти в професионалната си практика- и винаги започва, протича и завършва по един и същ начин.

Щрак. Първо щраква капанът на сравнението. Искам нос като на тази, устни като на онази, тяло като на тая, коса като на оная. Парадоксът е, че те винаги си МИСЛЯТ, че знаят какво точно не им достига, за да се почувстват или възприемат по определен начин.

Следващата стъпка, след като целта е набелязана, започва етапът на планирането и осъществяването. Това е стадият на ентусиазма, радостта, че са намерили решението, че са само на крачка от успеха.

Последният стадий е отрезвяването и твърде често – разочарованието. Целта е постигната, визуалната промяна е налице. Всичко е както трябва, само дето това не е решило проблемите им.

Виждала съм много разкошни, удивителни жени как влизат в тоя лабиринт и как зад всяка врата очакват да открият това, което търсят, но много рядко го откриват. Защото този лабиринт не е построен, за да решава проблеми, а да създава нови.

Това е и основна причина, която ме доведе до тоя нов етап в кариерата ми – аз просто осъзнах, че и най-великият бюти експерт не може да постигне пълна трансформация, защото това е само част от пъзела, един инструмент, мощен наистина, но не достатъчен.

Преди да пожелаете да заприличате на красивите = богопомазани с щастлив живот хора, разгледайте отблизо себе си. Може да се изненадате и да установите, че се опитвате да поправите нещо, което не е счупено.

Аз ви предлагам да опитате едно просто и достъпно средство, с което всеки разполага- лист хартия, молив и 20-ина минути време със себе си. Това са 4-те въпроса, отговорите на които знаете само вие.
Ако след това все още искате да имитирате чужд живот, не се колебайте, дерзайте!

1. Какво наистина ценя в себе си?
Оценете подобаващо всичко в себе си, с което се гордеете. От цвета на очите си, зъбите и фигурата чак до това, че сте добър и внимателен човек или пък страхотен професионалист в работата си. Отделете време и си запишете възможно най-подробно какво харесвате и не бихте променили в себе си. Бъдете обективни и записвайте дори и дребните неща, които ви хрумват. Ще се изненадате за колко много и хубави неща можете да се похвалите, ако сте искрени пред себе си.

2. Какво наистина искам да имам (повече) в живота си?
Тук ви предлагам да систематизирате и запишете всичко, което имате, или искате да имате в живота си. Не се свенете да запишете всичко. Пари, свободно време, нови умения, здраве, работа, любов, обожание. Всичко, без значение колко абстрактно ви се струва. Когато ги запишете, много бързо ще отсеете приоритетите си, ще видите с какво разполагате, ще оцените ситуацията и ще знаете върху какво да се концентрирате, ако има дефицити.

3. Какво наистина ми създава радост?
Бъдете абсолютно откровени. След като вече сте подредили приоритетите си, ще ви бъде лесно да си отговорите.

Когато го направите, си задайте последният, най-важният въпрос:

4. Това, което виждам ежедневно и за което копнея едно и също нещо ли е наистина?
В нашето модерно време имаме възможност да преследваме и достигаме всичките си идеали. От най-елементарните ни идеи, до тези, които наричаме мечти. Истината е, че често не си даваме време. Не за постижения, а за осмисляне.

Искаме да сме по-красиви, по-успешни, по-желани, по-обичани, по-богати, по-щастливи. В сравнение с кого? С картинка от Инстаграм, може би?

Опитайте да отделите времето за сравнение с другите за себе си. Дайте си възможност да се опознаете, да се харесате и заобичате наистина.

А райската порта на бюти индустрията никога няма да се затвори, ако зад нея наистина се крие вашата най-добра версия.

Автор: Ана Палашева

Редакция: Явор Арнаудов

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката