clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Златни правила за провеждането на успешното интервю

calendar 08.03.2024

Сподели:

Златни правила за провеждането на успешното интервю

Провеждането на интервю с кандидат за работа е на вид доста лесна задача и много хора го практикуват без особена подготовка. И това е проблемът. Много мениджъри и собственици на бизнес не осъзнават, че всъщност процесът е ключов за положителната развръзка в работните взаимоотношения и постигнатите резултати.

Подготовката и структурата на провеждане на интервюто гарантира професионализъм, а и отличен избор. Ето и основните стъпки, които ще Ви гарантират успех:

1. Разгледайте автобиографията

Запознайте се подробно с предоставената автобиография и/или мотивационно писмо. Покрива ли Вашите изисквания за опит и умения? Кои са въпросите които бихте искали да зададете? Коя част от опита на кандидата е най-интересна за Вас?

Задълбоченото разглеждане на предоставената информация ще Ви помогне както да изглеждате професионално, така и бързо да насочите разговора в правиланата за Вас посока, за да разберете повече.

2. Подгответе структурата на интервюто

Ясната структура на разговора ще Ви помогне да управлявате правилно времето Ви заедно и да си дадете време за всичко, което бихте искали да обсъдите.

Визията за това как ще протече интервюто дава ясна представа на кандидата за това какво го очаква и го кара да се чувства в приятна и сигурна среда.

3. Първите 10 минути

Използвайте времето си в началото за да впечатлите кандидата. Бъдете позитивни и дружелюбни, но останете професионалисти. Накрайте го да Ви харесва, но да бъде респектиран. Ако успеете, след това той ще се движи по Вашите правила и това дори ще му харесва.

4. Разменете си ролите

Начинът, по който разказвате за себе си и компанията, в която работите е финалният етап от затварянето на “сделката”. Разкажете за себе си и дайте възможност да Ви зададат въпроси. Поажете му, че това е разговор, а не едностанен разпит. Впечатлявайте, но не преувеличавайте! Кажете всичко, което бихте искали да знаете, ако бяхте на мястото на кандидата и го накарайте да иска още повече да иска работата.

5. Финалът е важен

Не пропускайте да изпратите кандидата след края на интервюто до изхода и да го упътите, ако е нужно. Добрите маниери и личното отношение са опаковката на всичко, което сте направили до този момент. Не забравяйте, че хората помнят не какво са чули, а как са се почувствали.

Автор: Полина Несторова

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката