clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Как дишането помага при спорта?

calendar 08.03.2024

Сподели:

Как дишането помага при спорта?

Дишането може да се окаже много ограничаващ фактор при всеки един спортуващ. Елитните спортисти и треньори включват дишането в ежедневието, създавайки дисциплина на дихателни упражнения, които подобряват фокуса, релаксацията и представянето. Тези упражнения са също толкова важни, колкото загрявката и разтягането, а за тяхното усвояване не се изискват кой знае какви умения. Изисква се единствено практика.

Ще ви представим няколко техники, които може да използвате и да включите като част от тренировката си.

Първата техника служи за по-бързо фокусиране и обикновено се използва непосредствено преди състезание или когато правите интервална тренировка между самите серии. Известна е като техниката 6-2-8, като при нея се използва диафрагмата. Вдишвате бавно, броейки до 6, след което задържате въздуха, броейки до 2, и накрая бавно издишате, като броите до 8. Това дишане ще ви помогне за освежаване на нервната система.


Дишане, което се използва между сериите. Нарича се още равномерно дишане и се прилага според самия спортист. При него вдишвайте и издишвайте при една и съща бройка. Пример, вдишвате, броейки до 5 и издишвате, броейки също до 5.

Квадратно дишане. Използва се след тренировка и е идеален начин за фокусиране, релаксация и визуализация. Това дишане използваме в клуба ни за бягане RUN+ по време на събитията ни „НЛП коучинг“. При него схемата е следната: вдишвате, като броите до девет, след това задържате дъха си, като броите също до девет, бавно издишвате броейки до същото число и после пак задържате, като броите до девет. Представете си един квадрат, като следвате неговите контури. Направете девет кръга на това упражнение и ще бъдете много по-фокусирани и отпочинали. В началото е добре да бъдете водени от някой. Това може да стане на нашите събития, както споменах.


Следващата техника е известна, като 4-7-8 и с това, че помага на спортистите да се успокоят бързо. Дишате с помощта на диафрагмата, следвайки същия принцип. Повторете 3-4 пъти упражнението преди напрегнат момент.

Ползите от дишането са следните :

  • Успокоява нервната система
  • Увеличава дихателната способност
  • Отпуска и възстановява тялото
  • Подсилва имунната система

Кога да използвате тези техники? Можете да ги използвате като част от загрявката преди тренировка, преди състезание или когато усещате физическо напрежение в тялото.

Автор: Иво Маринов

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката