clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Как лесно да актуализираме CV-то си за по-малко от час!

calendar 08.03.2024

Сподели:

Как лесно да актуализираме CV-то си за по-малко от час!

Най-добрият начин да напишете стойностно CV и автобиография

Решено е, време е за промяна. С това следва да се замислим и върху актуализирането на нашето CV и автобиография. Тук идва моментът на отлагане и липса на мотивация да допълним опита си. С течение на времето спомените за постиженията и ежедневните ни задачи обаче избледнява. Ако изпитвате затруднения да си спомните какво обядвахте преди два дни, как ще успеете да си помните подробности около представянето си през изминалата година? С това задачата да се представим в най-ефективната светлина пред потенциалния ни работодател става все по-важна.

Трикът е да си записвате. Можете да започнете сега. Това ще направи процеса по актуализирането на CV-то ви лесно на по-късен етап. Прочетете как по-долу.

Следете развитието си

Да си помогнете, когато дойде време за промяна в автобиографията ви е едната причина да следите какво правите, учите и постигате. Сред другите причини са възможността да подкрепите аргументите си в ползва на това толкова желано повишение. Ако пък ви предстои събитие, в което ще вземете участие и ви е нужно описание за вас самите, може да се вдъхновите от бележките, които сте водили по време на развитието си.

А бележките ви? Те могат да ви послужат и при подготовката за интервю, за да смаете интервюиращия, питащ „Кои са най-големите ви постижения?“ или „Разкажете ни за трудна ситуация, с която сте се справили успешно“.

Какво да следите?

Тъй като това не е процес на директно актуализиране на CV, може да си позволите обширно да запишете актуалната си ситуация. Ето и за какво да следите:

 • Нови умения – ако сте посетили обучения или кръжоци, запишете си. Вътрешнофирмените обучения също заслужават да намерят мястото си сред записките ви. Научихте ли нов начин да комуникирате ефективно на работа? Запишете го!
 • Награди и признания – ако сте получили похвален имейл за добре свършена работа- напишете го. Спечелили сте наградата „Служител на годината”? Бяхте ли признат за заслугите си към неправителствена организация? Напишете датата и съдържанието на наградите и признанията си.
 • Проекти и задачи – мислете за това на ежедневна база. Точно като пускането на пералня е – важно и същевременно лесно за изплъзване от ежедневните отговорности. Напишете поне задачите, които отговарят на „какво“ (водих оперативката в понеделник сутрин) и помислете върху това „как“ постигнахте това, кои бяха предизвикателствата, пред които се изправихте. Освен да ви помогне с актуализирането на вашето CV, това ще ви помогне да се подготвите и за някои от въпросите, които ще ви бъдат зададени по време на интервю.
 • Взаимоотношения с колеги, мениджъри и хора, които управлявате – ако самият вие сте ръководител на екип, то със сигурност бихте искали да включите това в CV-то си. В какви работни ситуации намирате себе си, как се справяте с тях?
 • Предизвикателства – тази секция може да не е сред победителите, които ще намерят мястото си сред вашето CV, но пък част от въпросите по време на интервю се фокусират именно върху уменията ви да се справяте с конфликтни колеги, трудни проекти и други работни моменти, от които се учим. Подготовката за среща с HR-a ще е наполовина свършена, ако имате бележки по важен проект, чийто краен срок сте пропуснали и какви стъпки предприехте, за да подобрите резултата на следващия голям проект.
 • Постижения и резултати – дали става дума за организиране на събития или преизпълнение на таргети, затваряне на сделка или пък спестяване на средства, запишете големите постижения на работа. Запишете колкото може повече количествени детайли, за да не ви се налага да си ровите из имейла на по-късен етап.

Как да проследявате работата си?

Когато получите комплимент, вероятно си казвате, че никога няма да го забравите. Е, точно това може да се случи ако не го запишете. Сред редовете отдолу може да изберете начина, по който да проследявате напредъка си.

 • Чернови имейл или документ – използвайте черновите или word / notepad
 • Журнал – може би искате да използвате любимото дуо тефтер и химикалка?
 • Диктофон – ако писането е скучна работа, опитайте да записвате гласа си на телефона ви или друго устройство, имащо тази функция. (Внимание: това може да е лесна опция в момента на записване, но би представлявала трудност, когато започнете да търсите къде, какво и кога сте го казали)
 • Чернова на CV – направете копие на оригиналния документ и го използвайте да добавяте новостите с подточки. Когато е време за финалното оформление на дизайна, ще е необходимо само да поработите върху изказа.
 • Хартиен или дигитален календар – би било удобна идея за раздробяване на информацията на малки парчета.
 • Папка на компютъра ви – помислете да си направите папка, където да съхранявате имейли, похвали и други документи, от които може да си набавите важна информация.

Винаги когато проследявате и записвате работата и напредъка си, правете това на места, до които ще имате достъп, дори и да нямате повече достъп до log-in данните си. Така че, дори да е служебен имейл, изпратете го на личната си поща, не на работната. Относно папката на десктопа ви, сложете я в облачното пространство, вместо на работния си компютър.

Автор: Десислава Мирославова

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката