clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Кариера на HR специалист

calendar 08.03.2024

Сподели:

Кариера на HR специалист

Най-честите причини, поради които хората смятат, че могат да бъдат страхотни HR специалисти, са, или че са много организирани и систематизирани, или че имат добри умения за работа с хора.
Но тези две качества сами по себе си не са достатъчни, за да може някой да направи кариера в управлението на човешките ресурси. Тези две умения могат да ви осигурят работа в HR екип, но за да се придвижите нагоре по стълбата, определено се нуждаете и от някои качества, които ще ви разграничат от другите служители.
Едно от първите неща, които амбициозните HR специалисти трябва да разберат, е, че няма да е лесно. За разлика от другите позиции в компанията, действията на HR специалистите често могат да имат сериозни последици.
Така че, всеки от вас, който иска да стане страхотен HR професионалист, е полезно да знае няколко факта, които ще му помогнат да се ориентира.

Бъдете отворени
Не можете да бъдете лекоатлет в дисциплината “бягане с препятствия в HR отдел”, ако не можете да се съсредоточите върху едно нещо и в същото време да продължите в състезанието. HR специалистът взаимодейства с различни хора от различни области в работната среда и в живота. Не всички са еднакви и ще срещнете хора с отношение и мислене, за които никога не сте предполагали, че съществуват. Работата Ви не е да преценявате себе си по отношение на тях, а да използвате потенциала, който те имат, в полза на Вашата компания. Уменията Ви за общуване може да са от полза, но ако не добавите известна чувствителност към тях, задачата Ви може да стане по-трудна. Затова подхождайте с отворен ум и се учете в движение.

Бъдете технически разбираеми
Вашите организационни умения могат да бъдат използвани по-добре, ако знаете и разбирате технологиите и намерите безпроблемни начини да управлявате ежедневните си задачи. Изследвайте различни технологии и бъдете любопитни за техните практически приложения. Потърсете софтуер, който може да улесни живота Ви и този на другите около Вас. Не просто следвайте процеса, като работите върху електронни таблици, презентации и представяния, а използвайте всеки алтернативен софтуер за лесен и безпроблемен начин, за да спестете време.
В HR само Вие можете да научите себе си как да бъдете по-ефективни. Така че, потърсете Вашият начин!

Трябва да звучите авторитетно и ясно
Преобладава схващането, че имейлите и съобщенията от HR често се приемат за даденост и нещо рутинно. Дори някои важни имейли, свързани с предстоящи проучвания на удовлетвореността на служителите, които са пряко свързани с благосъстоянието и нивото на удовлетвореност, често се пренебрегват и маркират като „ще го прочета по-късно“.
Така че, трябва да работите върху своя авторитет и авторитета на HR функцията като цяло. Можете да бъдете много достъпен и доверен човек, когато става въпрос за работа и помощ, но когато съобщението излиза от вашата HR функция, уверете се, че имате нужния авторитет и сте привлекли вниманието на всички служители.

Съсредоточете се върху Вашите цели
HR специалистите имат клиенти, цели и постижения! Да успявате да постигате решаване на някои от най-важните проблеми в компанията, като прегаряне и изхабяване, свиване и икономии, оценките на персонал по най-гладкия възможен начин, е голяма отговорност. Така че, за по-оптимизирано и ефективно представяне като HR, бъдете по-концентрирани и имайте конкретни цели и отговорности за Вашата роля. Когато всичко е добре планирано, можете да имате своите дългосрочни и краткосрочни цели и те могат да се изпълняват заедно и поотделно.

Базите данни могат да Ви отнемат много време
Едно от първите неща, които трябва да направите след като станете HR специалист, е да се усъвършенствате в HR анализа. Със силата на данните можете да разкриете неща, за които другите дори не подозират.
Едновременно събирайте и работете по съществуващи данни, за да създадете прогнози и модели за съществуващите проблеми, вероятни опасения в бъдеще и да имате готови резервни планове и решения. Това ще бъде от голяма полза не само за Вашата организация, но и за Вашата кариера.

Трябва да сте гъвкави
Не следвайте сляпо и не се опитвайте да приложите наученото само от учебници по HR. Те са за придобиване на знания. Когато имате реален проблем и решението Ви се струва трудно, дори невъзможно, няма място за притеснение. Направете най-практичното в ситуацията, пред която сте изправени, и продължете. Само това има значение.
Бъдете гъвкави в експериментирането с подходи към проблемите и измисляйте нетрадиционни начини за справяне с тях. Това са нещата, които ще Ви държат будни и далеч от сложни ситуации.

Бъдете вдъхновени
Като HR, Вие сте този, който взаимодейства със служителите повече от изпълнителния директор във Вашата компания. Когато се докосвате до толкова много животи и хора, бъдете личност и давайте пример. Бъдете себе си и покажете как Вие се справяте с трудностите. Бъдете вдъхновени за тези, които ви познават и тези, които срещате ежедневно. Променете мнението, че HR е спомагателен отдел.
HR е гръбнакът на всяко работно място и Вие и екипът Ви трябва да се държите заедно.

Следвайте новите тенденции
Ако затворите вратите и умовете си за нови неща, нямате място за еволюция. Като HR, трябва да осигурите перфектни условия на работа в компанията и това може да се случи само когато знаете тенденциите, преобладаващи в другите компании и индустрии. Посещавайте срещи с други HR, PR, Маркетинг събития и изложения. Запознавайте се с различни визии и подходи и не спирайте да сте новатори!

Автор: Мариета Рашевска

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката