clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Когато сме на кръстопът

calendar 08.03.2024

Сподели:

Когато сме на кръстопът

Една стара легенда гласи, че когато много силно искаш да постигнеш нещо, трябва да отидеш на кръстопът и да сключиш сделка с дявола и така за много кратко време можеш да се научиш на много неща, да постигнеш чудеса. Известните личности, подозирани в такава сделка, са Паганини, Хитлер, Елвис Пресли и музикантът Робърт Джонсън, който е бил ужасен китарист, но след като изчезнал за две седмици, се завърнал с впечатляащи за времето си музикални умения.

Нека оставим обаче легендите, където им е мястото и да поговорим за ситуациите, в които се намираме на кръстопът в работното място и се чудим по кой път да поемем, какво да променим. Решението за промяна в повечето случаи не е лесно, особено ако дълго сме стояли на едно място.

Намирайки се в подобна ситуация, това, което можем да направим, е да сключим сделка със себе си и с нашата съвест. Не е нужно да търсим кръстопът и да викаме дявола, достатъчно е да си отговорим на следващите няколко въпроса… важно е обаче да бъдем напълно честни.

Ще мога ли да работя добре с новия ми ръководител ?
Важно е да сте наясно, че ако не се чувствате добре с новия си шеф, няма да се задържите дълго на тази работа, защото той е човекът, който оказва най-голямо влияние върху вас, вашето представяне и ежедневие. Направете подробно проучване на неговата работа, портфолио и профил в социалните мрежи. Ако се окаже така, че имате и най-малкото притеснение, по-добре отложете предпиемането на тази стъпка и чакайте друга оферта.

Какво ще се случи с всичките ми контакти и запознанства ?
Работното ни място постепенно се превръща в наш втори дом, там срещаме хора, с които споделяме много неща и сме готови на всичко само за да не ги изгубим. Това е въпросът, от който се страхуват най-много хора. В днешния динамичен свят контактите и връзките са нещо, което не може да се изгради за ден или два. Започването на нова кариера и придобиването на нови умения е чудесна стъпка, но ако смятате, че новата работа не заслужава да се откажете от тези неща, тогава е по-добре да се придържате към настоящата си среда и начин на живот.

Kакво казва интуицията ми?
Ако сте от хората, които винаги се вслушват в интуицията си, започнете да размишлявате и да намерите начин да я задоволите, така че да не получите обвинения от вътрешния си глас. В повечето случаи нашата интуиция ни води към правилното решение, но е хубаво и да се застраховаме, като си отговорим на следните няколко въпроса :
– Наистина ли имам нужда от тази промяна?
– Кои са нещата, които ме карат да мисля в тази посока?
– Имам ли влияние върху тях и мога ли да ги променя?
– Колко често мисля за тази промяна?

Имам ли пълната и истинска информация за новата ми работа?
Никой не иска да съжалява за взетите решения, които в много от случаите са от изключителна важност за нас и бъдещето ни. Направете пълно и задълбочено проучване на новата си компания, какво е финансовото ѝ състояние в момента и какви са темповете на развитие. С колкото по-подробна и задълбочена информация разполагате, толкова по-лесно ще ви бъде да направите тази стъпка.

Вземането на такова важно решение, което може да повлияе на живота ви в дългосрочен план, не е никак лесно. Ако сте човек, който планира внимателно бъдещето си, задължително си задайте и отговорете на тези четири въпроса. В крайна сметка ако всичко се обърка, тогава няма да има друг, освен самите вас, виновен за това.

Автор: Иво Маринов

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката