clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Креативността в процеса на вземане на решения

calendar 08.03.2024

Сподели:

Креативността в процеса на вземане на решения

Мисли се, че креативните хора са родени с талант. Дори това вярване да бъде силно, креативността е дълго повтаряна нагласа. Тя прилича на програма за хипер-детайлно свързване и възпроизвеждане на сетивни стимули, следвайки нетипичен логически контрол. Това означава, че филтрирането на постъпваща информация, преработването, складирането и възпроизвеждането ѝ, се извършват въз основа на по-голямо количество сетивна информация (картинки, филми, звуци, усещания и т.н.) и на базата на нехарактерни прескачания между асоциации, примесени със силно разпръснато емоционално състояние.

Ето процеса: Колкото повече мисълта навлиза в детайлите на сценариите, толкова повече се усилва усещането за достигане до отговора и силата на емоцията издърпва вниманието от въображаемите сценарии към крайния резултат-отговор. Следва, че фокусът на вниманието спира да обработва и се измества от началните асоциации, към недовършения отговор. Измества се, защото с приближаване на края на обработката, емоцията се усилва и взима от енергията, необходима на вниманието да приключи процеса. Резултатът, който се получава дотук е обобщен и незавършен нов сценарий. По отношение на вътрешното усещането в човека, първоначалната връзка между входни данни и желан отговор се е трансформирала и незавършеният нов сценарии се усеща като начални входни данни. Така се загубва връзката между задание и отговор.

Остава да се повтори процеса. Нови входни данни (сетивни елементи) се смесват с незавършените сценарии. Сега, тук се крие първата клопка. Мисълта започва отново да обработва вече обобщените парчета-сценарии, като ги приема за начални данни. Усещането, което трябва да следи за съответствие между начални данни и желан резултат, отчита несъответствие между първоначално желание на човека и хипотетичен краен резултат-отговор. Усещането е водещо, следователно сигнализира (под формата на несъгласие, недостатъчност, нехаресване) или за промяна на входните данни, или че ще последва друг краен резултат от ново стартиралия процес. Проявява се съзнателно като объркване, изгубване на вниманието, умора, досада, отрицание, отказ, в зависимост от поставената първоначална задача. Ако вниманието има останала енергия, започва да добавя нови микро-сетивни елементи, за да задоволи усещането за недостиг. Стартира процеса отново. Тук се проявяват две възможности. Вниманието успява да завърши процеса и тогава се ражда съзнателно решение, идея, резултат, „ЕВРИКА“. Или вниманието не успява да завърши така описаната динамика, така тя може да се повтаря с изключителна сила без да произведе желан резултат. Колкото повече се повтаря, толкова повече се вземат под внимание асоциации (връзки със събития, дейности, хора, предмети), далечни от първоначално използваните.

Следва, че креативността се характеризира от по-голямо количество енергия на вниманието и висока сигнализация на вътрешното усещане. Като се има предвид, че вниманието изразходва значително количество енергия, усещането сигнализира внезапни несъответствия в процеса на обработка, резултатът – отговор не може да бъде еднозначно достъпен на съзнателно ниво. За това се материализира или като физическо проявление в дадена дейност (изкуствата) или чрез ментална проява в моменти, когато липсва съзнателен контрол (сънища, знаци от по-висши сили, случайности, халюцинации, внезапни идеи). Изведнъж се яхват атоми, премества се земята с дълга летва, структурата на мембраната на клетката заприличва на сандвич с масло и маслинки. Раждат се великите шедьоври и визионерски теории.

В случай че вниманието ви доведе до този ред: Поздравления!
Реших да напиша това кратко изложение за креативността, защото сърцето ми знае, че тя е цвете от градината Мория. То черпи соли и минерали от почвата на страстта, полива се трениране на вниманието и цъфти от светлината на знанието.

А за финал, ето едно упражнение, което отнема минути и служи за пречистване на остатъчните асоциации, докато се стимулира вниманието да изработва решения ПО СВОЙ СОБСТВЕН НАЧИН, вместо вас. Също така успокоява и освобождава пространство на бързия сън да се занимава с други задачи.

Когато си легнете вечер, малко преди да заспите, отделете няколко минути и останете ЛЕГНАЛИ със затворени очи. Спрете да се стремите към каквото и да било и ПОМОЛЕТЕ сетивата си, начело с вътрешния глас, да ви ПОКАЖАТ ВСИЧКИ картини и филми, които те желаят. Оставете ги да контролират процеса и да се проявяват като останете странични наблюдатели. Вероятно ще заспите и ще се събудите на следващият ден. Когато се замислите за предишната вечер или ще имате усещане, че сте видели, или ще помните какво сте видели. Повтаряне на упражнението във времето спомага няколко вътрешни процеса измежду които са фантазията и креативността.

Отговори на въпроси:
Голяма част от мозъка е отделена за визуализиране и обработване на картини и филми, така че ако не виждате нищо, забавете усещането си за време, като преди да си легнете си припомните бавно удоволствие. След това легнете и повтаряйте упражнението.

Ако уловите себе си, че започвате да участвате във филмчетата или се намесвате по какъвто и да било начин, СПРЕТЕ и започнете отново, защото в противен случай се хаби енергия необходима на вниманието да свърши работата вместо вас. Това се случва или когато фантазията ви е много развита, или когато много силно се желае да се намери решение, или когато човекът вярва силно в личен контрол и обобщава информация, или бърза.

Ако заспите веднага и на следващият ден нямате спомен, пробвайте отново. Този път преди да започнете помолете вътрешният си глас да преведе на езика на картините и филмите, онова което иска да ви съобщи.

Бъдете радостни!

Автор: Лора Арнаудова

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката