clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Лора Арнаудова За НЛП

calendar 08.03.2024

Сподели:

Лора Арнаудова За НЛП

Здравейте група, започваме рубрика, в която ще представяме успешни и интересни според нашите критерии хора, с цел да покажем на всички, че тези хора са също като нас – обикновени човешки същества, разполагащи със същите 24 часа на ден и живеещи в същите условия.

Много ни се иска максимално много хора да открият своята мотивация, четейки тези интервюта и да променят живота си към по-добър, към такъв, за който си мечтаят и да се опитат да го постигнат.

За нас успешният човек е синоним на здрав, спортуващ, в мир със себе си и околните, живеещ в настоящето, без притеснения от незнайното бъдеще, но същевременно целеустремен към мечтите си и постигайки ги със плана, който е създал и следва неотлъчно.

Здравей Лора, смятам, че ти си един чудесен пример, от който нашите читатели биха могли да почерпят вдъхновение.  

Ще ни разкажеш ли малко за теб от първо лице. Може би неща, които не си споделяла досега в десетките интервюта, които си направила. Неща, които си искала да кажеш, но по някаква причина са станали недоизказани.

Здравейте, казвам се Лора Арнаудова и съм Сертифициран НЛП Коуч Треньор, НЛП Треньор от Обществото по НЛП на Д-р Ричард Бандлър, Магистър по Икономика и Магистър по Бизнес Администрация. Използвам Вниманието, за да подкрепям клиентите в постигането на целите им, като ги уча как да управляват спомените и да осъзнават личните поведенчески и мисловни карти. Вдъхновявам се от техните истории, защото всяка е източник на уникално ново познание. Започнах кариерата си с управление и маркетинг. През 2008 г. преминах към НЛП и Коучинг. В работата си използвам още инструменти от Гещалт, Поведенческа и Когнитивно Поведенческа Психотерапия, Сугестопедия, Когнитивна Психология, Облекчаване на болка, Хипноза, Комуникация различна от съзнателната и Психология без грешки.

Започвам направо бе заобикалки, а именно какво е НЛП (Невро-лингвистично програмиране)? Все по-модерно става да се използва термина НЛП, както и да се прилага в големите корпорации за подобряване на работата и резултатите на висшите мениджъри. Можеш ли да го обясниш на възможно най-достъпен език?

Да. НЛП е набор от техники за осъзната работа със себе си. Да речем, че искаш да се мотивираш да възприемеш нов начин на хранене. Много хора се демотивират като водят отрицателен вътрешен диалог. Казват си „много си дебел, ти няма да се справиш“ или „колко дълго трябва да следвам диета, или пък отлагат: „е ще започнеш от утре“, или „ хапни само сега и утре пак продължаваш“, или се потискат: „Ти няма да се справиш“. Искат да отслабнат, поглеждат се в огледалото и вместо да видят свое изображение от 11 и да си кажат: „ето така искам да изглеждам“, усещат, че не могат и си казват: „ето, виждаш ли, никога няма да изглеждаш така“.

Съществуват вътрешни начини, стратегии, за да реагираме на действителността. Нали разбирате, хората са доста изобретателни в намиране на причини и когато се промени начинът, по който виждат, чуват, говорят и усещат, се променя стратегията на мислене. НЛП изследва тази структура и подменя поведения, като променя вътрешните стратегии, чрез които хората вземат решения. 

Може ли да се прилага НЛП терапия на индивида, който не е обвързан с голяма корпорация. Хората си мислят, че това е само за богозибрани.

НЛП не е терапия а сбор от техники за лична трансформация. Бог е във всеки от нас.

Какви са ползите от НЛП в ежедневието, как помагаш на хората?

С подкрепата на НЛП, хората развиват потенциала си, като премахват вътрешни или външни пречки. Развиват емоционалната си интелигентност, постигат цели, усвояват увереност, търпение, сигурност, спокойствие. Развиват комуникационни умения, умения за активно слушане. 

Какви методи ползваш в твоята практика?

НЛП България предлага голям набор от образователни програми, насочени индивидуално към личността и бизнес програми, използвани от компаниите. Това са програми за управление на организационни промени, търговски академии, мениджърски и лидерски академии. Ползваме инструменти типични за мениджмънта и организационния дизайн, суот, причинно-следствен анализ, лийн подход, които комбинираме с когнитивни и психологически инструменти, НЛП, коучинг, симулации, сугестопедия, майндфулнес, когнитивни меметики, йога. Зависи от заданието и целите.

Моята любима програма е НЛП Практик, защото в осем последователни дни хората имат възможност да се отдадат напълно на трансформиращите практики и да усвоят управление на съзнато и несъзнато ниво, използвайки най-силния човешки инструмент – Словото.

Какво място за теб заема медитацията, религията и психологията в работата и живота ти?

Медитацията спомага управление на несъзнаваното чрез развитие способността да помним, да си припомняме, да задържаме волево аудио и видео изображения. Има ползи свързани с управление на мисловните и емоционални състояния.

Ние се опитваме да помогнем на хората да имат по-добър живот посредством хранене, спорт/възстановяване, сън и медитация, и личностно развитие. Вярваме, че това са основните стълбове и предпоставки за по-добър живот без лекари и лекарства. Какво е твоето отношение към тази теза?

Сходно. Балансираният живот включва добре планирани и разпределени активности. Адекватно хранене, спорт, медитация, почивка носят нужната жизнена енергия, за да може човекът да следва мечтите си. 

Къде слагаш храненето и спорта в твоите лични приоритети?

На предни позиции. Аз се храня умерено. Хапвам предимно зеленчуци, варива, риба, месо. Избягвам хляб, паста, пица, ориз, картофи.

Какво за теб е успешен човек? Ти самата считаш ли се за такава?

Не знам. Не се интересувам от успеха като понятие. Имам много идеи, които следвам. С годините се научих да отбирам и да превръщам идеите в цели проекти, които развивам. Сега страстта ми се е насочила към Геном на Лидера. Това е програма за развитие на ситуационни лидери. Най-много обичам момента, в който проектът достига фаза на своето развитие, в което виждам че стратегията сработва.

 

Какви препоръки би дала на нашите читатели?

Всеки носи изкривено огледало. Държи го в задния джоб на съзнанието си. Едно от най-ценните неща в живота е да има кой да ти покаже изображението в него. Ако го видиш сам ти си адепт, защото е съкровище да знаеш какво е нужно да промениш в себе си и в средата в която живееш. Стремете се да поддържате себе си в добро настроение. Прощавайте, разговаряйте, давайте. Дънов и много други мислители са го казали прекрасно. Любовта се състои в даването. Дай и ще получиш.

Къде могат да те открият нашите съмишленици? 

На ул. Орфей,5 или на сайта https://nlpbulgaria.bg/www.nlpbulgaria.bgwww.coaching.bg

Автор: Иво Димитров

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката