clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Мозъкът има бутон за изтриване – ето как да го използвате

calendar 08.03.2024

Сподели:

В невронауката има един популярен израз: Невроните, които се активират заедно, се свързват заедно (Neurons that fire together wire together). Това означава, че колкото повече активирате една верига в мозъка, толкова по-силна става тя. Затова и практиката води до усъвършенстване. Колкото повече свирите на пиано, говорите някакъв език или жонглирате, толкова по-силни стават тези връзки.

В продължение на години това е бил фокусът на учене на нови неща. Но както се оказва, умението да учим е повече от създаване и правене на по-силни невронни връзки. Още по-важно е умението да премахваме старите. Ето как работи то:

Мозъкът е като градина.

Представете си мозъка като градина, но вместо да отглеждате цветя, плодове и зеленчуци, отглеждате синаптични връзки между невроните. Това са връзките, чрез които невротрансмитери като допамин и серотонин се придвижват.

Някои глиални клетки са градинарите на вашия мозък – те работят за по-бързо предаване на сигнала между определени неврони. Други глиални клетки изчистват боклука, плевят и убиват вредители. Почистващите градинари за вашия мозък са микроглиалните клетки. Те премахват синаптични връзки. Въпросът е как знаят кои да премахнат?

Учените едва започват да разкриват тази мистерия, но това, което вече знаят, е, че синаптичните връзки, които се използват по-малко, биват маркирани с определен протеин. Когато микроглиалните клетки засекат този протеин, те се свързват с него и унищожават синапса.

По този начин мозъкът ви освобождава пространство за създаване на нови и по-силни връзки, така че да може да учите повече.

Защо е важен сънят?

Чувствали ли сте се някога сякаш мозъкът ви е претоварен? Може би когато започвате нова работа или пък нов проект. Не спите достатъчно, въпреки че непрекъснато поемате нова информация. До известна степен, мозъкът ви наистина е претоварен.

Когато учите много нови неща, мозъкът изгражда връзки, но те не са ефикасни. Необходимо е да се премахнат много от тях, за да се изградят по-ефикасни пътеки. Мозъкът прави това, докато спим.

Вашият мозък се изчиства, докато спите – клетките му се свиват с до 60%, за да оставят място за глиалните градинари да изчистят боклука и да премахнат синапси.

Някога събуждали ли сте се от добър нощен сън с ясна и бърза мисъл? Причината е, че премахването на синапси и подобряването на ефикасността на пътеките, което се е случило през нощта, ви е оставило много пространство да синтезирате нова информация – с други думи, да учите.

На това се дължи и ползотворното влияние на подремванията. Десет или 20 минутно подремване дава възможност на микроглиалните клетки да разчистят неизползвани връзки и да освободят място за нови.

Мисленето, когато сте недоспали, е като да си пробивате път през джунглата с мачете – обрасло, бавно и изтощително. Пътеките се застъпват и светлината не може да проникне. Мисленето с добре отпочинал мозък е като щастлива разходка в парка – пътеките са ясни и свързани една с друга, дърветата са си на мястото и можете да видите какво има далеч напред. Ободряващо е.

Бъдете съзнателни за какво сте съзнателни.

Всъщност, имате известен контрол върху това какво мозъкът ви решава да изтрие, докато спите. Синаптичните връзки, които не използвате, са маркирани за рециклиране. Връзките, които използвате, са онези, които са поливани и насищани с кислород. Така че, бъдете осъзнати за какво мислите.

Ако отделяте твърде много време на теории за края на “Игра на тронове” и много малко време на работата си, познайте кои са синапсите, които ще бъдат маркирани за премахване?

Ако се скарате с някого на работа и посветите времето си да мислите как да се разплатите с този човек, а не за големия проект, по който работите, ще се превърнете в суперзвезда на отмъстителните сценарии, но в лош иноватор.

За да се възползвате от естествената “градинарска” система на мозъка, просто мислете за нещата, които са важни за вас. Вашите градинари ще подсилят тези връзки и ще се освободят от онези, за които ви е грижа по-малко.

Може да разгледате нашите статии относно личностно развитие

Автор: НЛП България

Научете повече за нлп терапия.
12-те елемента на емоционалната интелигентност. Какво е необходимо да развиете?

08.03.2024

12-те елемента на емоционалната интелигентност. Какво е необходимо да развиете?

Тя е харесван мениджър на малък екип. Мила и уважителна, чувствителна към нуждите на другите. Решава проблеми; склонна е да…

Вашата емоционална интелигентност автентична ли е или самоцелна?

08.03.2024

Вашата емоционална интелигентност автентична ли е или самоцелна?

Възможно е несъзнателно да фалшифицирате емоциите си. Подобно на копия на луксозни часовници или чанти, има емоции и действия, които…

Как да се преборите със „зависимостта“ от срещи и да се върнете на работа?

08.03.2024

Как да се преборите със „зависимостта“ от срещи и да се върнете на работа?

Пандемията драматично увеличи зависимостта от срещи, които се оказаха пристрастяващи – хората се чувстват претоварени, но не могат да се…

Бъдещето на лидерството е добротата

08.03.2024

Бъдещето на лидерството е добротата

Защо в личен план някои хора са щастливи, полезни и изпълнени с любов към живота, а на работа  смятат, че…

Shopping cart0
Няма продукти в количката