clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Тиймбилдингът – кога и как да го използваме?

calendar 08.03.2024

Сподели:

Тиймбилдингът – кога и как да го използваме?

„Някои екипи работят усилено, забавляват се и изпълняват задачата. Други екипи са окаяни и неефективни, въпреки че всички техни членове работят два пъти по-усилено от нормалното. Защо е така?“

Макс Ландсбърг – Даото на коучинга

През последните няколко години видяхме как бизнесът се отдалечава от конкурентната работна среда и започва да разглежда сътрудничеството на своя персонал като ключ към успеха. Като част от тази промяна все повече компании в България предприемат редовни дейности за изграждане на екип и разчитат на вече популярния и у нас тиймбилдинг. Други го смятат за ненужно и неефективно средство, обикновено свързано със загуба на време.

Но защо той наистина е толкова важен и кога да го използваме?

Английската дума “team” е съкращение от „Together everyone achieves more”  (Като сме заедно всеки постига повече). В редица проучвания мениджъри е трябвало да определят най-важнaта черта на перфектния служител. Във всички на първо място сред отговорите е: „да бъде екипен играч“. Независимо дали у дома, в обществото или на работното място, на всеки от нас се налага да бъде функционална част от екип и усвояването на това качество е ценен урок за всеки служител.

Когато забелязваме, че служителите в екипа ни трудно постигат поставените цели, има няколко въпроса, които трябва да си зададем и на които да си отговорим.

  • Каква цел гони този екип?
  • Кой ще бъде включен в екипа?
  • От какви правила и насоки се нуждае?
  • Кой ще е отговорен за всичко това?
  • Как екипът ще взима решения?

След като си отговорим на тези въпроси, трябва да организираме екипни мотивационни игри. Те много лесно могат да покажат на водещия дали има проблем и да ангажират участниците в процеса. Тогава резултатът няма да е само забавление, а ще бъде и увеличена продуктивност на екипа. Ето пет основни причини да използваме мотивационни игри :

  1. Помагат на мениджъра бързо да определи отправната точка
  2. Игрите помагат да се изгради морала в екипа
  3. Помагат на членовете да се научат да си вярват един на друг
  4. Те са средство членовете на екипа да станат по-гъвкави и адаптивни
  5. Игрите осигуряват възможността членовете да се свържат помежду си

Освен изброените причини, мотивационните игри са бързи и лесни за прилагане, ниско бюджетни са и с малък риск за неблагоприятен ефект върху членовете на екипа.

Ярък пример за ефективността на тиймбилдинга ни даде фирма ЕФ ЕФ Груп България, която през изминалия месец изпълни проекта си  “Game of Stores”. Tой беше един по-различен тиймбилдинг от тези, които сме свикнали да виждаме.  Проектът се проведе под формата на състезателни игри  между екипите на различните обекти на компанията.

В състезанието взеха участие общо 40 души, които споделят, че са щастливи от преживяването, което е оставило  следа в тях, и намират реални екипни ползи след приключването му. Служителите  не просто смениха рутинното работно ежедневие, но и си подариха голяма доза забавление за пораснали.
Организаторите бяха подготвили изпитания, за достигането на които се изисква взаимна подкрепа и силна мотивация. Ползотворната работа в екип беше подложена на сериозно изпитание, но духът на служителите и синхронът между тях бяха впечатляващи и отразиха тяхната съвместна работа. А най-хубавото беше, че освен многото забавление, участниците съчетаха своето сближаване с правенето на добро, като по време на състезанията събраха пари, които отидоха в подкрепа  на детски клуб по лека атлетика. Това им донесе още по-голямо удовлетворение.

„Да се съберем е началото, Да останем заедно е напредък, Да работим заедно е успех.“

Хенри Форд

Автори: Иво Маринов и Мартина Веселинова

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката