clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Добрите екипи – резултат на личностни качества, не само умения

calendar 08.03.2024

Сподели:

Добрите екипи – резултат на личностни качества, не само умения

В началото на 2016 година “Google” съобщиха, че са открили тайните съставки на идеалния екип. След години анализиране на данни и интервюта от над 100 екипа, те открили, че двигатели на ефективното екипно представяне са средното ниво на емоционална интелигентност на екипа и добрата комуникация между членовете му. 

Изненадващо, това изследване намеква, че какви са хората в екипа няма голямо значение. Докато това може и да е вярно за “Google”, компания, която наема хората въз основа на техните лични качества, такова твърдение не съответства на научните доказателства. Много проучвания ясно показват, че личностните характеристики на отделните служител са ключови за няколко аспекта от представянето на екипа:

  • Каква роля имаш в екипа
  • Как взаимодействаш с останалата част от екипа
  • Дали ценностите и вярванията ти са в хармония с тези на екипа

Гореспоменатите процеси се отнасят по-скоро до психологически фактори, отколкото технически умения. Тези психологически фактори са решаващи за добрата екипна работа. Често има съществени разлики между теб и колегите ти, независимо колко сходна експертиза и опит имате.

Например, проучване на 133 екипа в една компания открива, че по-високи нива на междуличностна чувствителност, любопитство и емоционална стабилност водят до по-сплотени екипи и повишено просоциално поведение между членовете на екипа. По-ефективните екипи са съставени от по-голям брой хладнокръвни, любознателни и алтруистично настроени хора. По същия начин, голям мета-анализ разкрива, че личностните характеристики на членовете на екипи влияят на кооперативността, споделянето на информация и цялостното представяне на екипа. С други думи, какъв си ти засяга как се държиш и как взаимодействаш с останалите.

Добър начин да мислим за екипите е като вземем предвид двете роли, които всеки човек има на работното място – функционална роля, основаваща се на тяхната официална позиция и технически умения, и психологическа роля, базирана на личния характер. Много често организациите се съсредоточават само върху функционалната роля и се надяват доброто представяне на екипа да последва някак. Това е и причината, поради която най-скъпите отбори в професионалните спортове често не успяват да се представят според нивото на индивидуалните таланти на играчите – няма психологическа синергия. По-ефективен подход би се концентрирал много повече върху личностните характеристики на хората вместо върху техните умения.

Представете си, членове на екип, които са:

Ориентирани към резултатите. Хора, които добре организират работата и поемат отговорност, имат тенденция да бъдат самоуверени, конкуриращи се и енергични.

Ориентирани към взаимоотношенията. Служители, които се фокусират върху взаимоотношенията, съобразяват се с чувствата на другите и изграждат сплотеност, също са и сърдечни, дипломатични и отзивчиви.

Привърженици на процесите и правилата. Хора, които обръщат внимание на детайлите, процесите и правилата, са надеждни, организирани и съвестни.

Иновативно мислещи. Членове на екипа, които се фокусират върху новостите, очакват проблеми и разпознават кога екипът има нужда от промяна, често са с богато въображение, любопитни и отворени за нови познания.

Прагматични. Практичните служители, които упорито поставят под съмнение идеи и теории, обикновено са предпазливи, емоционално стабилни и уравновесени.

Наблюдавайки равновесието на ролите в екипа, можете да вникнете в неговата динамика. То показва и вероятността за успех или провал на определена задача. Например, ако няма човек, ориентиран към изграждане на взаимоотношения, на екипа липсва вътрешна сплотеност и не може да установи връзка с лидерите, които трябва да се заемат с установяване на нов процес.  Също така, екип с малко хора, ориентирани към резултатите, ще има трудности да напредва и да се подобрява. 

От друга страна, когато твърде много хора се съсредоточават върху изграждане на взаимоотношения, това може да доведе до приятна среда, но с твърде малко предизвикателства и съревнование. Ако си прекалено фокусиран да се разбираш с колегите, вероятно няма да имаш много време и енергия за развитие.

Важно е да се използват тези личностни профили, за да се установи как нов служител ще повлияе на динамиката в екипа. Всички значими постижения се случват в резултат на екипни усилия, когато хората оставят настрана своите интереси, за да постигнат заедно нещо, което сами не биха могли. А най-успешните екипи се състоят от хора с добре съчетани характери.

Автор: НЛП България

Как да изградим по-устойчив екип?

08.03.2024

Как да изградим по-устойчив екип?

Устойчивостта е от решаващо значение за адаптиране и процъфтяване в трудни времена. Съвет: Изисква се гъвкавост, а не сила. След…

Кратко ръководство за успешни мениджъри

08.03.2024

Кратко ръководство за успешни мениджъри

Каквото и да сте научили за добрите мениджъри през годините, то никога няма да бъдете напълно подготвени за всички предизвикателства,…

Готови ли сте за Милениалите в лидерството?

08.03.2024

Готови ли сте за Милениалите в лидерството?

Популярността на темата за милениалите нараства през последните години. Твърди се, че милениалите като поколение са трудни за управление. Обвиняват…

Организационната трансформация е емоционално пътуване

08.03.2024

Организационната трансформация е емоционално пътуване

Пътят е осеян с неуспешни програми за трансформация, които са създадени по традиционния начин: Лидерите определят целите, създават план на…

Shopping cart0
Няма продукти в количката