clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Бъдещето на лидерството е добротата

calendar 08.03.2024

Сподели:

Бъдещето на лидерството е добротата

Защо в личен план някои хора са щастливи, полезни и изпълнени с любов към живота, а на работа  смятат, че напред се върви със сила и грубост? В живота ние активно отстраняваме токсичните взаимоотношения, тъй като знаем, че са безполезни, така че защо в контекста на работата и лидерство трябва да е различно?

Лидери споделят, че колкото по-емпатични, състрадателни и искрени са, толкова повече служителите им постигат резултата, който им е зададен.

Има доказателства, че хората са по-склонни да напуснат работата си поради липса на подкрепа от старана на ръководителя си. Проучване в САЩ от 2019 г. разкри, че 57% от служителите напускат работа заради шефа си. Други 14% са напуснали няколко работни места заради мениджърите си, а допълнителни 32% сериозно са обмисляли да напуснат заради мениджъра си.

Човешките взаимоотношения са важни

Различни проучвания показват, че служителите повишават самочувствието си, подобряват самооценката си и се настройват положително, когато получат комплимент за работата си, или похвала, за нещата, които правят. А това води до по-висока производителност в екипите.

Добре известното проучване, “Проект Аристотел”,  за изграждането на перфектния екип доказа, че човешките връзки са толкова важни на работното място, колкото и във всяка друга сфера.

В най-добрите екипи членовете се изслушват и са съпричастни към чувствата и нуждите на другите.

Науката също казва, че лидерите могат да задържат служителите си, като създадат здравословна, подкрепяща, съпричастна и силно комуникативна среда.

Сила и самоувереност

Трябва да се опровергае идеята, че емпатичният, „мек“ лидер не може да бъде силен и самоуверен. Премиерът на Нова Зеландия, Джасинда Ардърн, е отличен пример затова, че лидерите могат да бъдат едновременно и емпатични, и силни.

Същото важи и за бизнес лидерите. И няма значение дали компанията е голяма или малка. Някои могат да кажат, че е добре да бъдеш такъв в стартиращ бизнес, но това не работи за предприятие поради необходимите трудни решения и компромиси – отново питам „защо не?“ Всички сме хора и имаме нужда от мотивация като принадлежност, любов, безопасност и уважение. Състрадателното лидерство е способността да се правят трудни неща по човешки начин.

Кога, а не ако

Лидерите имат задължението да се грижат за хората, които ръководят. Тези от нас, които желаят да загърбят егото си, могат да израснат като лидери и да станат по-добри версии на себе си – в работа и в живота. Модерното лидерство изисква доброта, която създава здравословна среда за размножаване на три много важни съставки в успешните екипи, които задържат таланта. А те са именно ефективна комуникация, психологическа безопасност и възможности за растеж.

Имате възможност да създадете смислена, положителна и процъфтяваща среда за вашите хора, която не само ще има трайно въздействие върху хората, до които достигате, но ще създаде вълнообразен ефект на повишена социална връзка и включване в цялата компания.

Работата е голяма част от живота ни, да съм щастлив и пълноценен на работа означава, че наистина живея. Ако можете да разпространите малко доброта и радост по време на работа, направете го – доказателствата ни казват, че производителността и продуктивността само ще се увеличат.

Най-добрите екипи са там, където членовете и лидерите се изслушват един друг и проявяват чувствителност към чувствата и нуждите.

Научете повече за нашата Лидерска Академия

Източник: bluenotes

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

оИсторическият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управление на персонала през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката