clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Как да намерим страстта си

calendar 08.03.2024

Сподели:

Как да намерим страстта си

Или може ли досадната работа да започне да ви носи радост?

Твърде много хора работят само заради заплащането, а не поради това дали наистина работата им е страст или не. Заплащането е важно за повечето от вас – заради семейството, за което да се грижите, наем, който плащате, нови обувки, които да си купите, когато старите се износят. Всичко струва пари, а да имате доходи е важно за оцеляването ви. Много често хората приемат, че работата няма нужда да бъде забавна – уикендите или ваканцията са времето да се забавляват. Работата е „просто работа“, не е необходимо да бъде приятна, а просто трябва да се изтърпи по пътя към нещо друго.

Цялата пенсионна индустрия се гради на това предположение. Работи здраво, спестявай много и някой ден, когато най-накрая спреш, ще можеш да се радваш на плодовете на труда си. Кафе на верандата, уютни места през зимата, платноходки и време, прекарано с внуците – това са образите, които изникват във въображението. Това може да бъде спокоен преход от живот, изпълнен с работа, но бихте ли могли да намерите радост и удовлетворение дълго преди това?

Можете да намерите страстта си. Много хора не могат да си позволят да поемат риск да изгубят сигурния доход, който осигурява живота на семейството им. Но не можете ли да намерите радост в това, което правите в момента? Какво ще се случи, ако обедините страстта и работата си и си проправите нова пътека напред? Винаги има начини да откриете удовлетворение, дори когато не можете да напуснете това, което правите днес.
Ако вярвате, че чувството на удовлетворение липсва от рабтония ви живот, вероятно можете да придобиете различна прерспектива и да разпалите страстта си:

1. Започнете да мислите какво ви прави щастливи

В живота, хората винаги или се стремят към нещо по-добро, или се опитват да избегнат ситуация, която не им харесва. За съжаление, когато изпаднете в рутината на работата, се фокусирате върху това, което не ви харесва. Така че, замислете се какво ви прави щастливи. То може да бъде всичко – усмивката на детето ви, да помагате на другите, да измислите нова идея, да приемете предизвикателство, да отидете на любимо място. Открийте какво ви развеселява и изпълва с енергия и намерете начин да го вкарате в ежедневието си. Не можете да си тръгнете от работа и да отидете на плажа, но можете да внесете плажа при себе си. Сложете си снимка някъде и дайте почивка на ума си, насочете вниманието си към това, което обичате.

2. Идентифицирайте силните си страни и възможните сфери

В какво сте най-добри? Какво ви кара да чувствате, че сте допринесли с нещо полезно? Разберете дали сегашната ви работа ви позволява да правите това, в което сте добри и ви харесва. Ако не, намерете начини да внесете тези неща в работното си ежедневие. Заемете се с някакъв проблем, поправете нещо, обсъдете с шефа си как можете да добавите стойност. Всеки се чувства по-добре, когато прави нещо, в което е добър. Намерете повече възможности в ежедневието си да допринасяте.

3. Започнете да посещавате или да преподавате курс, станете доброволец, намерете си хоби или работа на непълен работен ден

Насочете страстта и интереса си в сфера извън работата си, ако не можете да намерите удовлетворение на сегашното място. Има толкова много места и възможности да намерите нещото, което ви зарежда. Изразявайте себе си в различни области и така може откриете как да монетизирате страстта си.

4. Говорете с други хора за това, което правят и как са развили кариерата си

Понякога хората казват, „Не знам какво ми носи удоволствие“. Сломени са от работата си или от шефа си, не виждат изход от ситуацията. Но имайте едно правило – без да се оплаквате за собствените си несгоди, вдъхновете се от нечия история. Попивайте като гъба и научете какво правят останалите, за да ви дойдат идеи за това, какво може да ви бъде интересно.

5. Поставете си конкретна цел къде искате да бъдете следващата година по това време

Вместо да се въртите в безкраен кръговрат от неудовлетворение, напишете къде искате да бъдете и какво искате да правите. Колкото по-добре си го представите и опишете, толкова повече умът ви ще се движи към поставената цел. Фокусирайте се върху намирането на страстта си и определете как изглежда тя за вас.

Източник: www.psychologytoday.com

Научете повече Какво е НЛП.

Превод: Габриела Герасимова

Редактор: Явор Арнаудов

12-те елемента на емоционалната интелигентност. Какво е необходимо да развиете?

08.03.2024

12-те елемента на емоционалната интелигентност. Какво е необходимо да развиете?

Тя е харесван мениджър на малък екип. Мила и уважителна, чувствителна към нуждите на другите. Решава проблеми; склонна е да…

Вашата емоционална интелигентност автентична ли е или самоцелна?

08.03.2024

Вашата емоционална интелигентност автентична ли е или самоцелна?

Възможно е несъзнателно да фалшифицирате емоциите си. Подобно на копия на луксозни часовници или чанти, има емоции и действия, които…

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Shopping cart0
Няма продукти в количката