clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Кръвна захар: топ признаци за проблемни нива

calendar 08.03.2024

Сподели:

Кръвна захар: топ признаци за проблемни нива

Чудили ли сте се някога дали имате висока кръвна захар?

Обикновено на стандартните кръвни изследвания всичко е в норма и всички са спокойни и доволни от резултатите. Но как всъщност стнадартното кръвно изследване мери нивата на кръвна захар и дали е релевантно?

Всички знаем, че кръв се взема сутрин, на гладно. Предпоставките за отклонения в нивата на кръвна захар са минимални, тъй като последното хранене е било поне преди 8-10ч и, дефакто, е минало много време, затова и резултатът обикновено е добър.

По-обективен резултат би имало, ако дадете кръв на няколко пъти, преди и след хранене в рамките на един ден, за да се види какви са промените.

А хората на запад от нас вече са разработили нов и високотехнологичен метод за този тип мониторинг и изследвания. Посредством специална лепенка със сензор (залепва се на части от тялото), се следи (24/7) нивата и измененията на кръвната захар и същеврменно с това данните се записват на разработен ап (application)  за целта. Така може перменентно да следите от смарт телефона си какво се случва с вашата кръвна захар и кои храни влияят отрицателно. Възможен е и експорт на данните към личният ви лекар например.

И все пак, ако нямате достъп до тези технологии и не знаете дали имате някакъв проблем с нивата на кръвна захар, то може да наблюдавате следните признаци, които биха ви подсказали дали имате някакви проблеми или не.

Повечето хора са наясно с опасностите от диабета, но това, което малко хора знаят, е, че нашето тяло ни показва и подсказва ясно кога кръвната ни захар е твърде висока, преди да сме диагностицирани с това заболяване.

  1. Изтръпване или скованост

Ако нивата на кръвната захар са твърде високи в определена част от тялото ви, това може да доведе до увреждане на нервите, което се проявява като усещане за изтръпване или скованост в определени части на тялото ви. Този вид увреждане на нервите се нарича невропатия.

  1. Проблеми със стомаха

Изчистването на стомаха ви от консумираната храна може да бъде повлияно от високите нива на кръвната захар и може да доведе до гадене, повръщане, болки в корема и подуване на корема.

3. Екстремна умора или постоянно чувство за умора

Активността на щитовидната жлеза оказва влияние върху енергийните нива, така че ако нивото на щитовидната жлеза е ниско, тогава вероятно ще се почувствате депресирани, сънливи и уморени. Летарните инфекции също причиняват постоянна умора и високи нива на кръвната захар.

  1. Излишната коремна мазнина:

Излишното тегло е един от най-честите (и очевидни) признаци, че нивата на кръвната  захар са твърде високи. Това показва, че храната, която консумирате, не може да попадне в клетките и да подхранва тялото ви, а вместо това се превърща в мазнина. Това също ще означава, че се чувствате гладни през цялото време (един от ефектите на консумацията на въглехидрати).

  1. Сърбеж и суха кожа:

Сърбежната кожа, и по-специално сърбящите сухи крака, са резултат от лошо кръвообращение през тялото.

  1. Жажда:

Ако нивата на кръвната ви захар са твърде високи, бъбреците ви ще трябва да работят извънредно време, за да абсорбират и филтрират излишната захар. Ако вашите бъбреци работят усилено, ще изпитате силна жажда, така че бъбреците да могат да филтрират и изкарат захарта през урината ви.

 

  1. Трудна концентрация:

Тялото не може да функционира правилно, когато липсва инсулин и не може да отстрани глюкозата от кръвта в клетките. Ако нивата на кръвната захар са твърде високи, можете да се дехидратирате, защото тялото се опитва да премахне излишната глюкоза чрез уриниране и ще се почувствате уморени и неспособни да се концентрирате.

  1. Повтарящи се инфекции и бавно излекуване на рани:

Често повтарящите се инфекции и дисфункция на надбъбречната, щитовидната и хипофизната жлеза трябва да бъдат внимателно наблюдавани. Ако забележите, че малките натъртвания и порязвяния (рани) отнемат много време, за да се излекуват, това може да е индикатор, че нивата на кръвната захар са твърде високи.

  1. Суха уста:

Устата ви може да стане суха поради високите нива на глюкоза в кръвта и слюнката, което се дължи на високите нива на кръвната захар.

  1. Импотентностт:

Импотентността може да бъде причинена от лошо дългосрочно контролиране на захарта, което уврежда нервите и кръвоносните съдове. Валидно е само за мъжете.

Автор: Иво Димитров

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката