clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Силата на жената лидер

calendar 08.03.2024

Сподели:

Силата на жената лидер

Тя се изправи и започна да се разхожда като вдървена, понеже се страхуваше да не ѝ падне короната.“
„Алиса в огледалния свят“

Колко всъщност тежи короната? Зависи от гледната точка. А гледката винаги ще е по-красива от върха. Точно затова изкачването си струва усилията.

А тези, които накрая се любуват от високо на прекрасните панорами в ниското, са онези, които не са се отказали по пътя.

 „Да бъдеш силен е като да бъдеш дама. Ако трябва да обясняваш на хората, че си, значи не си.“

Маргарет Тачър

През последните 150 години изследователите разработват най-различни модели, посветени на това да обяснят ефективното лидерство.

Развива се теорията за “Великия човек” (great man) – популярно схващане до 30-те години на XX век, според което лидерските качества са вродени, а не придобити. Считало се е, че лидери като Александър Македонски, Наполеон Бонапарт, Джордж Вашингтон и др. са “велики хора”, защото са имали вродени способности да управляват и влияят.

Трябва да се отбележи, че първите изследвания на характерните черти на успешния лидер отразяват освен всичко друго и историческата епоха, в която са провеждани. Това са били времена, в които лидерите наистина са се раждали такива. 150 години назад във времето хората не са се издигали на различни лидерски позиции според своите способности и резултати (както е до голяма степен в наши дни), а са ги заемали, тъй като са имали привилегията да бъдат родени в съответните семейства и родове, позволяващи им след време да развиват политическа, военна или индустриална кариера.

По подобни причини жените не са имали шансове за развитие на своя лидерски потенциал.

„Не е ли сега идеалният момент да бъдеш жена?“  Може би ерата, в която живеем, е и тази, в която жените са достигнали по-високото ниво на приемане от когато и да било в историята. Великите жени лидери като Клеопатра, Екатерина Велика, Маргарет Тачър и много други са доказателство, че всеки момент е подходящ да си жена лидер.

 „Жената – лидер е по-асертивна, убедителна, има силна нагласа да довърши започнатото и е по-склонна да поема риск“.

Изводът е направен в резултат на съвременно изледване от конслултантската фирма CALIPER, Принстън, и публикувано през декември 2014 г. и свидетелства за естествения път в развитието на жената в лидерска кариера, в началото на което стои мотивацията и стремежът към баланс на лични и професионални цели.

Кои са ключовите качества на жените водачи? Според статия на британския вестник Telegraph, успешните дами споделят 6 личностни характеристики:

  1. Те отстояват правата си, водейки се не от емоциите си, а от фактите;
  2. Те са състрадателни, без да са излишно сантиментални;
  3. Те са самоуверени – егото им е под контрол, но и трудно се засягат;
  4. Те разбират, че е жизненоважно да се грижат за себе си. Енергията, която им е необходима, за да си вършат работата, идва от доброто умствено и физическо здраве;
  5. Те умеят да се справят при огромни нива на стрес;
  6. Те са упорити и целенасочени, без да са агресивни – в добрия смисъл на думата. Обикновено постигат своето.

Притежаващи тези 6 личностни характеристики, жените лидери са и често водени от своите убеждения. Предаността към традициите и семейството често се прокрадва от личния в професионалния им живот.

Успешните жени лидери често пренасят способността си да подхранват и поддържат лоялност, доверие, отдаденост и чест както в семейството, така и в работната среда. Умението за поддържане на усещането за семейство и традиции в света на бизнеса често носи победа.

Автор: Яна Димитрова

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката