clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

15-минутна тренировка за оптимално състояние на мозъка

calendar 08.03.2024

Сподели:

15-минутна тренировка за оптимално състояние на мозъка

Ново изследване от Унверситета Макгил показва, че 15-минути кардио упражнения могат да оптимизират връзките в мозъка и ефикасността на мисленето. По-конкретно, изследователите открили, че 15 минути аеробна тренировка на велоергометър веднага след упражняване на визуално-моторно умение, създава оптимално състояние на мозъка за дългосрочно запаметяване на това умение.

В минали проучвания Марк Ройг открил, че един рунд от аеробни упражнения, изпълнени скоро след получаване на нова информация, подобрили способността за запаметяване на знания, използвайки декларативна памет. Ройг и колеги обобщили откритието си така: „Когато се изпълнява с голяма близост във времето до кодирането на спомени, един рунд от упражнения може да подпомогне дългосрочното запаметяване на информация.“

Други изследвания върху връзката между аеробните упражнения и консолидиране на паметта, проведени от Ройг, са показали, че кардио упражненията също така помагат за подобряването на процедурната памет, ако и когато 15-минутната тренировка се изпълни скоро след упражняването на моторно умение.

За последното проучване на връзката между консолидирането на паметта и 15-минутни упражнения, Фабиен Дал Масо си сътрудничил с Ройг, за да изследват какво се случва в мозъка по време на този процес.

За да тестват разликите в мозъчната активност по време на учене на моторна задача, с или без последваща аеробна тренировка, учените възложили на участниците в експеримента да играят видео игра, включваща захващане на динамометър с различни степени на интензивност, като наблюдавали с ЕЕГ и ЕМГ как се променя мозъчната им активност.

Веднага след първата задача за захващане, участниците или карали велоергометър 15 минути, или стоели неподвижно. След това участниците изпълнили задачата отново на 30,60 и 90-минутни интервали, докато изследователите отново наблюдавали мозъчната им активност. Втората фаза на експеримента настъпила 8 часа след първоначалното учене на моторното умение и отново 24 часа по-късно.

24 часа по-късно участниците в проучването, които изпълнили 15-минутни аеробни упражнения след ученето, изпълнявали задачата със захващане, използвайки по-малко мозъчни ресурси и с по-голяма ефикасност между мозъчните полукълба.

След анализиране на данните и разликите между хората, които се упражнявали и тези, които стояли спокойно, учените открили, че невронните връзки между двете полукълба на мозъка на упражнявалите се са станали по-бързи и по-ефикасни.

„Тъй като невронната активност в мозъците на тези, които се упражняваха беше много по-ниска, тези невронни ресурси, биха могли да бъдат използвани за други задачи. Упражненията могат да помогнат да се освободи част от мозъка за правенето на други неща,“ твърди Фабиен Дал Масо.

Сънят играе ключова роля в консолидирането на спомени

Изключително любопитен аспект от това изследване е, че 8 часа след ученето на новото умение, не е имало значителна разлика в запаметяването между двете групи. Въпреки това, след като минали 24 часа и двете групи имали шанса да спят, упражняващата се група показали убедително подобрение в извършването на задачата, използвайки по-малко мозъчни ресурси.

„Това ни подсказва накъде да отидем в следващото си изследване – как сънят взаимодейства с упражненията, за да оптимизира затвърдяването на спомени,” казва Марк Ройг. „Много е вълнуващо да се работи в тази област в момента, защото има толкова много да се научи и тези изследвания отварят врати за здравни интервенции, които могат да променят живота на много хора.“

Последните изследвания в неврологията подкрепят предишни хипотези за връзката между добрия сън, аеробните упражнения и усвояването на нови умения. 15 минути аеробни упражнения скоро след практикуване на ново умение, последвани от добър нощен сън, имат потенциала да допринесат за функционални промени в мозъка, които, от своя страна, да спомогнат за оптимално консолидиране на паметта.

Източник: www.psychologytoday.com

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката