clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

5 въпроса, които да си зададете, когато започвате нова работа

calendar 08.03.2024

Сподели:

5 въпроса, които да си зададете, когато започвате нова работа

Това, което правите през първите няколко месеца на нова работа, има огромно влияние върху бъдещите ви успехи и провали. Започнете позитивно още отначало и това ще задвижи напредъка ви. Само няколко грешни стъпки могат да ви поставят в непрекъсната борба за работното ви място.

Най-голямото предизвикателство, което срещат лидерите по време на тези периоди на преход, е да останат фокусирани върху правилните неща. Лесно е да поемете твърде много работа или да пилеете ценно време. Затова е добре да имате набор от въпроси, които да ви насочват. Ето пет от най-важните въпроси, които да си зададете… и да продължавате да си задавате редовно:

Как ще създам стойност?
Това е най-важният въпрос от всички. С какво допринасяте в тази роля? Какво ключовите служители, клиенти и партньори очакват да осъществите? За какъв период от време? По какъв начин ще се измери прогресът? Докато търсите отговори на тези въпроси, не забравяйте, че истинският отговор може и да не е това, което са ви казали, когато са ви назначили; а може и да се променя в процеса на работа. Запомнете, че ще има повече хора, които да удовлетворите, не само шефа ви, а те могат да имат различни виждания за “успех”. От съществено значение е да разберете целия набор от очаквания, така че да го съгласувате и изпълните възможно най-добре.

Как се очаква да се държа?
Освен ако не сте нает/а да промените културата в организацията, трябва да се опитате да разберете и да следвате най-важните правила за поведение в нея. Мислете за културата като за имунната система на организацията. До голяма степен тя съществува, за да предотврати “грешно мислене” или “грешно поведение” да навредят на социалният организъм. По тази причина, ако нарушавате основни норми на поведение на своя глава, това би могло да доведе до изолация и изключване. Имайте предвид, че основните норми на поведение могат да се различават в различните отдели на организацията. Могат и да зависят от нивото в йерархията, на което сте в момента: успехът след повишение може да зависи от това доколко демонстрирате постиженията си.

Чия подкрепа е от критично значение?
Вашият успех вероятно зависи от хора, върху които нямате директно влияние, така че е необходимо да градите взаимоотношения. Първата стъпка е да се опознаете политическата картина на новата си организация и да се научите да се ориентирате в нея. Кой има власт и влияние? Чия подкрепа е ключова и защо? Въоръжени с това знание, може да се съсредоточите върху начина, по който да си осигурите тяхната подкрепа. Обикновено това означава повече от изграждане на взаимоотношения. Нужно е да научите какво се опитват да постигнат другите и как да им помогнете. Реципрочността е най-солидната основа, върху която се градят съюзници.

Как да постигна ранни победи?
Лидерите стимулират хората като постигат ранни победи – бързи и осезаеми подобрения в организацията, които създават усещане за устрем. Направени добре, те повишават доверието, ускоряват ученето и ви печелят правото да правите по-сериозни промени в организацията. Следователно, необходимо е да идентифицирате най-обещаващите начини да допринесете бързо и положително и да го направите възможно най-ефективно.

Какви умения трябва да развия, за да изпъкна в тази роля?
Както казва Маршал Голдсмит, известен екзекутивен коуч. “С каквото си успял, с него няма да преуспееш.” Уменията и качествата, които са ви довели до тази точка в кариерата, може и да не са онези (или поне не всички), от които се нуждаете, за да сте успешни в новата си работа и е много лесно да попаднете в капана на комфортната зона. Казано по друг начин, за да сте напълно ефективни в новата си работа, е добре да развиете някои нови личностни качества. Това не означава, че не може да стартирате добре веднага, но колкото по-скоро установите какви нови компетенции са ви нужни, толкова по-добре. Потенциалът на бъдещето ви кариерно развитие зависи от това.

Задайте си тези пет въпроса, когато започвате нова работа и продължавайте да си ги задавате редовно. Отделяйте 30 минути в края на всяка седмица, за да помислите дали отговорите са все още ясни или са се променили по някакъв начин. Това ще ви позволи да останете на правилния път по време на кариерната си промяна.

Повишете вашата квалификация и запшете един от следните ни курсове:

  • Лидерска академия – Лидерската ни академия комбинира най-съвременните лидерски модели и стилове, невро-лингвистично програмиране, когнитивна наука, НЛП коучинг техники, организационен дизайн, спираловидни динамики и когнитивни меметики, за да развият връзката Среда-Мислене-Лидерство. 
  • Мениджърска академия – Академия за мениджъри ще Ви даде нова перспектива за работата с хора и ще надгради знанията и уменията Ви в ключовите области на мениджмънта. 
  • Търговска академия – в търговската ни академия ще развиете търговските си умения и методите за успешно печелене и задържане на клиенти. 

Автор: НЛП България

Вижте още информация за емоционална интелигентност

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

оИсторическият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управление на персонала през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката