clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

8 начина да се почувствате добре, като увеличите нивата си на допамин

calendar 08.03.2024

Сподели:

8 начина да се почувствате добре, като увеличите нивата си на допамин

Допаминът е невротрансмитер, който изпраща сигнали между нервните клетки и играе важна роля в редица процеси в мозъка и тялото. Той участва в регулацията на движението, паметта, емоциите, удоволствието, мотивацията, вниманието, съня, настроението, възприятието на болка и ученето.

Допаминът не само ни помага да сме радостни, но и да се чувстваме мотивирани да осъществяваме целите си.

Наричан “молекулата на мотивацията”, той фокусира вниманието ни върху това, което е нужно за завършването на задачи. Нашите неврохимикали естествено се поддържат сами, но повечето хора днес имат ежедневие, изпълнено със стрес, а стресът е една от главните причини за недостиг на допамин.

Ето и няколко начина да увеличите нивата си на допамин по естествен начин.

1) Променете диетата си.

Храната и настроението си влияят взаимно. Една добре балансирана и здравословна диета може да повлияе много на умственото ви благосъстояние. Бананите, динята, цвеклото, авокадото и ябълките са чудесно начало.

Сусамът, тиквените семки, бадемите, овесените ядки, зеленолистните зеленчуци, зеленият чай и пшеничният зародиш също ще свършат чудесна работа. Всички те са богати на тирозин – една от ключовите аминокиселини, участващи в поддържането на определени невротрансмитери.

Куркуминът, активната съставка на куркумата преминава кръвно-мозъчната бариера и увеличава производството на допамин. Гинко билоба се използва за подобряване на паметта и намаляване на умората, депресията и тревожността. Тази билка подпомага мозъка да отделя повече допамин и ацетилхолин.

2) Направете си прочистване.

Алкохолът, цигарите, големите количества захар и други стимуланти намаляват нивата на допамин в мозъка. Въпреки че кафето увеличава допамина, ефектът му трае само 3-4 часа, след което води естествените нива на допамин намаляват с течение на времето. Ако е трудно да спрете стимулантите напълно, намалете количествата. Например, правете си прочиствания през уикендите.

3) Спортувайте редовно

Физическата активност е едно от най-витализиращите неща, които можем да направим за тялото и ума си. Упражненията увеличават основните нива на допамин като подпомагат растежа на нови нервни клетки в мозъка, забавят стареенето и подобряват кръвообращението.

4) Медитирайте

Умът ни има тенденция да предъвква неприятни мисли, което води до стрес и тревожност. Медитацията тренира умовете ни да се дистанцират от преживяването и да приемат ролята на наблюдател

Като наблюдател, не чувстваме същите негативни емоции, умът ни се успокоява и нивата ни на допамин се регулират.

5) Слушайте музика.

Слушането на музика активира същите центрове на удоволствие, които се активират, когато правите любов или се наслаждавате на вкусно ястие. Когато слушате музика, която ви носи удоволствие, мозъкът ви отделя допамин и се чувствате мотивирани и вдъхновени.

6) Дайте воля на креативността си.

Хората са съзнателни изобретатели. Нуждата ни да удовлетворим креативните си импулси, нашата експериментална природа и естествено любопитство са огромни. Когато създаваме нещо, било то вкусно ястие или произведение на изкуството, се чувстваме реализирани.

7) Поставяйте си дългосрочни и краткосрочни цели или ново предизвикателство.

Понякога, ако имате само дългосрочни цели, това може да бъде фрустриращо. Важно е да имате краткосрочни цели, които са по-лесни и по-бързи за постигане, тъй като се отделя допамин всеки път, когато постигате на цел.

По подобен начин, започването на ново предизвикателство може да бъде много възнаграждаващо. Всеки път, когато преживяваме нещо вълнуващо, като започване на нов курс, научаване на ново умение, пътуване, нова тренировка, се отделя допамин.

Приключенските спортове са толкова пристрастяващи заради чувството на вълнение, независимо колко пъти го правим.

8) Играйте

Играта е естествено състояние, което е важно да поддържаме и като възрастни, за да намираме радост във всеки момент.

Докато играем, ние отдаваме цялото си внимание на дейността, която извършваме в момента. Играйте на топка, скрабъл, карти, видео игри или каквото ви носи удоволствие.

Всяка от тези практики има за цел да балансира умовете и телата ни, а не да повиши диспропорционално нивата ни на допамин. Затова е важно да подходите към тях по здравословен начин.

Автор: НЛП България

Може да разгледате нашите статии относно личностно развитие

и нлп техники.


Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката