clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

9 стратегии за по-добри постижения

calendar 08.03.2024

Сподели:

9 стратегии за по-добри постижения

1. Опеределете целта си

Поставянето на цел е отправната точка на всяко постижение. Без цел и план хората се движат безцелно в живота.

2. Изяснете целите си

Страхът от неизвестното е една от най-големите спирачки на мечтите. Затова изградете подробен план за придвижване от точка А до точка Б. Изяснете стъпките, които имате да правите и времето, необходимо да ги извървите.

3. Развийте визия

Когато става въпрос за задаване и постигане на цели, странно, но и полезно е да разгледаме растенията. В китайската философия на петте елемента, целият растителен свят е включен в дървесния елемент. Всеки елемент има връзка с определен орган; дървото се отнася до очите и визията, която е ключова за определяне на цел и изготвяне на план.

Ако се интересувате от това как да сте по-ефективни, за да постигнете целите си, първо разработете ясна визия за това, как искате да изглежда животът ви. Визията трябва да ви носи вдъхновение, наслада, както и да е продиктувана от вашите ценности.

По отношение на метафората за дървесния елемент, тази визия е като феномена на фототопизма: способността на растенията да усещат светлината и да растат към нея. Това е визията на всяко семе, знаещо на къде се е насочило и планът да стигне там. Растенията са вкоренени в земята и растат нагоре към слънцето; техният живот се придържа към този план и никога не му изневерява. Човешкият живот не е много различен: ние сме ограничени в своите тела, заобикаляща среда и материални нужди. И все пак растем и се стремим към нещо по-малко осезаемо, към нашия собствен източник на светлина. Това е нашата версия на плана.

4. Направете мисловно обновяване

Еволюцията е предоставила на хората редица невероятни способности, които са ни превърнали в най-доминиращата форма на живот на тази планета. Но същата тази еволюция ни е програмирала и често пъти да не действаме по най-уместния начин. Наша задача е да отличим правилно от грешно и да заложим на програмите, които ни помагат в живота, докато премахнем тези, които ни възпират.
С други думи: Правете и вярвайте на това, което ви движи към вашите цели.

5. Имайте положително отношение

Вашето отношение определя състоянието на света, в който живеете. То е основата за всеки успех и неуспех, който сте имали и ще имате.

Вашето отношение контролира живота ви. Добрата новина? Вие контролирате отношението си.
Нагласата създава начина, по който се чувствате по отношение на хората и ситуациите. Действията ви са резултат от вашето отношение – което от своя страна въздейства на реакциите на другите.

Отношението към света определя отношението на света към вас. Имайте положително, радостно отношение и ще имате положителни, радостни резултати. Поставете лошо, отрицателно отношение и сте се провалили, преди да започнете.

Помнете: получаваме това, което мислим.

6. Усетете необходимост

Необходимостта е емоционален мотив, който ви кара да предприемете действия тук и сега.
Тя не ви дава избор, а сърцето, душата и нуждите на момента ви казват да действате. И ако не предприемете действия, ще се почувствате така, сякаш предавате собствените си стандарти, не изпълнявате задълженията си или не управлявате съдбата си. Необходимостта вдъхва по-силно чувство на мотивация, защото се ангажира личната идентичност, създавайки чувство на неотложност.

7. Концентрирайте се

Ежедневните прекъсвания са неизбежни. Когато се страхуваме да не изпуснем нещо, постоянно се разсейваме и позволяваме на всеки шум да отнеме концентрацията ни. Необходимо е съзнателно усилие да се съсредоточим върху задачата, която изпълняваме в момента, без да губим внимание или посока.

8. Печелете във всяка фаза на играта

Уважение заслужава човекът, който действително излиза на арената, чието лице е белязано от прах, пот и кръв, който се стреми към целта без страх, който греши и отново, и отново не улучва целта, защото няма усилие без грешки и недостатъци; който знае какво е да си безкористен и се посвещава на кауза, която си заслужава; който в най-добрия случай достига високите постижения на триумфа, а в най-лошия случай, ако не успее, а много му се иска, знае, че мястото му никога няма да бъде сред боязливите и студени душици, които не познават нито победата, нито поражението. “- Теодор Рузвелт.

Степента на нашия успех е пряко свързана със степента, в която балансираме определени сегменти или принципи на нашия живот.

9. Бъдете търпеливи.

Треньорът Джон Дърдън разглежда търпението като черта, която е в основата постигането на успех. “Добрите неща отнемат време”, казва той.

Младите искат нещата да се случват твърде бързо. Те смятат, че всяка промяна е положителна, но понякога, с възрастта, много от нас са доволни от статуквото. Не забравяйте, че няма прогрес без промяна. Има място и за двете. Трябва да осъзнаем и двете. Няма напредък без промяна, но не всички промени са прогрес. ”

Партньорът на Уорън Бъфет, Чарли Мънгър е един от най-успешите бизнесмени, който прилага тези 9 принципа. Той казва: „Бъдете специалист в 80% от времето си и генералист в 20% от него.“ Усилията, които полагаме, за да се доближаваме до целта си трябва да отнемат по-голяма част от времето ни. В останалите 20% фокусът ни трябва да е върху планирането и ученето. Работата се върши, когато се предприемат действия. Целенасочената работа се върши, когато се планира.

Автор: НЛП България

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката