clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

calendar 08.03.2024

Сподели:

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене. Поведение. Набор от действия и поведения, показващи, че вашият принос се простира далеч извън елементите в списъка ви за правене. Независимо дали сте в ранните етапи на кариерата си или не контролирате никакви преки подчинени, ето 9 лидерски поведения, които да моделирате, така че да можете да засилите лидерските черти.

  1. Фокусирайте се върху голямата картина и задавайте важните въпроси

Личните асистенти се съсредоточават върху поставената задача и работят, за да свършат всички елементи от списъка си за изпълнение. Но лидерите мислят за това как тези задачи се свързват с общата картина. Те се посвещават на решаването на досадни предизвикателства, които другите пренебрегват или избягват. Те са готови да говорят открито за неща, които смятат за важни дори когато знаят, че това може да предизвика противоречия. Те виждат дългосрочно последствията от това, което правят, и се стремят да разберат въздействието му. Понякога това означава да имате смелостта да поставите под съмнение нечий авторитет.

  1. Излъчвайте оптимизъм

Най-ефективните лидери имат позитивно отношение и търсят възможности. Те се пазят от клюки, негативизъм, обвинения и оплаквания. Използват мащабно мислене, за да останат фокусирани върху важните неща, като същевременно обръщат слабо внимание на малките неуспехи. Те празнуват дори най-малката победа и признават напредъка към дългосрочните цели.

  1. Обратно наставничество

Наставничеството е нещо, което старшите специалисти правят, за да подкрепят своите по-малко опитни колеги, като споделят своя опит и съвети. Обратното наставничество е също толкова мощно, защото ви позволява да демонстрирате умения пред хора, които могат да ви помогнат да преминете към лидерска роля. Ключът е да предложите знанията си при подходяща тема, а не да бъдете всезнаещ. Ако сте специалист в социалните медии или експерт в изнасянето на презентации онлайн и знаете, че лидерите във вашата организация могат да се възползват от вашия опит, предложете им подкрепа. Това е мощен начин да попаднете на радара на лидерите и да покажете стойността, която притежавате отвъд настоящата си роля.

  1. Изразете благодарност

Лидерите са по-малко фокусирани върху това да бъдат оценени, отколкото върху това да изразят своята признателност към другите. Те публично изразяват благодарност и признават колегите за техния принос. Те правят това както индивидуално, така и пред другите. Не се нуждаете от мениджърска титла, за да кажете „Браво!“ на колега. Поемете ангажимент да хвалите другите и ще бъдете известен като човек, който е ангажиран с морала на екипа и компанията.

  1. Инициирайте и иновирайте

Лидерите започват сами и не чакат указания или насоки с дребен шрифт. Като поддържат перспектива за мисията на екипа, те идентифицират нуждите и действат, за да ги постигнат. Лидерите търсят решения и най-добри практики, за да могат да правят иновации, вместо да се придържат към статуквото. Бъдете проактивни. Подобрете системите и процесите, които вашите колеги приемат за даденост.

  1. Бъдете посланик на марката

Когато станете говорител на вашия екип и вашата компания, вие излизате извън традиционната йерархия и ставате известни в цялата организация като някой, който е лоялен и стратегически мислещ. Да бъдеш посланик на марката може да означава споделяне на фирмено съдържание с вашите последователи в социалните медии или доброволно участие в програми за включване на компанията.

  1. Станете доброволец в проект за цялата компания

Лидерите мислят отвъд своята длъжност или отдел. Те искат да знаят какво се случва в пазарните проучвания, дори ако работят в HR сферата. Можете да приложите този подход в действие, като предложите да допринесете за корпоративна инициатива или още по-добре, като идентифицирате инициатива – трансформация, която ще бъде значително ценна за компанията – и поемете водеща роля. Ангажирайте се с другите в цялата организация.

  1. Станете изключителен комуникатор

Лидерите са в състояние да комуникират ефективно с екипа си. Това означава да имате умения във всички форми на комуникация – включително писане на имейли, представяне на онлайн презентации, слушане активно и участие в екипни дискусии. Проучвания установяват, че ефективната комуникация е силно свързана с ефективността на лидерството и че лидерите, които имат по-високи резултати по показателите за ефективност на комуникацията, са оценени като по-ефективни от своите подчинени. Поставете публиката си на първо място. Редактирайте работата си, като я прочетете през техните очи.

  1. Демонстрирайте лидерство извън работата

Лидерството може да се демонстрира чрез онези неща, които правите, когато не сте официално на работа. Присъединете се към благотворителна организация, за да практикувате вашите консултантски умения и активно да проследявате какво правите, за да подкрепите доброволческите организации. Това ще даде много ярки примери за вашите лидерски способности, които можете да споделите на работа.

Не се нуждаете от лидерска титла, за да станете лидер. Когато възприемете тези 9 нагласи и действия на лидер, ще бъдете възприемани като един – дори ако сте млад служител с нула хора, които да ръководите (засега).

 

Източник: www-forbes-com

Фестивалът Общувай

17.05.2024

Фестивалът Общувай

Единствен по рода си фестивал, насочен към Общуването. Седем професионалиста представят общуването в седем практически семинара, сглобявайки 360 градусова перспектива…

Как да създаваме взаимно печеливши контакти (Безплатен уебинар)

16.05.2024

Как да създаваме взаимно печеливши контакти (Безплатен уебинар)

На 28.05 от 19:00 ч. ви каним да се присъедините в безплатния уебинар, организиран от НЛП България с Явор Арнаудов.…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Shopping cart0
Няма продукти в количката