clock Работно време: 9:00 до 18:00

НЛП Техники

НЛП Техники

Защо толкова много спортисти използват техники за визуализация? Защо утвържденията са толкова популярни в движенията за здраве и уелнес? Защо изглежда, че най-успешните предприемачи винаги знаят нещо, което другите не знаят? Причината не е само в тяхната увереност. Отговорът може да е нещо, за което може би сте чували: НЛП техники.

Разликата между успешните и неуспешните хора е в това, че първите са готови да правят неща, които вторите отхвърлят. НЛП техниките са едно от тези неща. Използването на НЛП техники е мощен начин да промените мисленето и живота си. И това може да започне още днес.

Разберете още Какво е НЛП.

За какво се използват НЛП техники

Тъй като НЛП техниките се фокусират върху създаването на промени в поведението, те могат да се използват за различни цели. Професионалистите използват НЛП техники самостоятелно или с други видове терапия, като когнитивно-поведенческа терапия или психоанализа, за да помогнат при лечението на депресия и тревожност. НЛП техники се използват по-специално за лечение на фобии, както и други изрази на тревожност и пристъпи на паника. Терапевтът първо разкрива „картата“ на човека, тоест непродуктивните модели, които го карат да се чувства блокиран. След това създава нова „карта“ и чрез НЛП техники заменя старите навици с нови овластяващи и ефективни стратегии.

НЛП техниките могат да са от полза и за тези, които нямат сериозен проблем с психичното здраве, но се интересуват от личностно израстване, което може да донесе повече удовлетворение в живота им. НЛП техниките са особено полезни за изграждане на умения като публично говорене, продажби и преговори, изграждане на екип и лидерство.

Тъй като НЛП техниките са ориентирани към действие и фокусирани върху растежа, те често вървят ръка за ръка с коучинга. Много треньори използват НЛП техники, за да помогнат на своите клиенти да препрограмират мозъка си и да постигнат целите си с по-голяма лекота.

Видове НЛП техники

На различните тренинги се правят обучения в различни НЛП техники, свързани с целта на тренинга. При тренинги за НЛП практик можете да получите познания и умение в по-широк кръг НЛП техники, които да използвате в практиката си с клиентите.

НЛП техниките са наистина много на брой, но все пак има няколко, които са по-често използвани. Причината за това е, че не са свързани с рядко срещани състояния и навици, а и са много ефективни. В следващите редове ще разгледаме някои от основните НЛП техники, с които работят треньорите и които успяват да преобърнат живота на много хора към по-добро.

НЛП техники – визуализация

Визуализацията, понякога наричано умствена репетиция, е една от класическите НЛП техники. Това е отлично упражнение за начинаещи, защото е лесно и просто. Ключът в тази НЛП техника е да създадете много подробна сцена на себе си, изпълнявайки успешно действие – независимо дали това действие е представяне на презентация или усъвършенстване на бекхенд. Важно е да си представите езика на тялото си: уверен, решителен, удобен. Почувствайте увереността, която излъчвате, и енергията около вас, като сте възможно най-подробни. НЛП техники като тази са от съществено значение за създаване на абсолютна сигурност във вас и вашите способности.

НЛП техники – суиш

Суиш е от НЛП техниките за по-напредналите. Първо създавате ярка картина в ума си на нещо, което не искате – тази картина трябва да е ярка и жива. След това създавате картина на това, с което искате да го замените, като си я представите по-семпла и скучна. Накрая им сменяте местата: поставяте изображението на това, което искате, на преден план, правейки го все по-ярко и по-ярко. За да подсилите ефекта, може да добавите триумфална музика и движение. После изхвърляте изображението, което не искате, на заден план, като го превръщате в сиво и безцветно. Това обръщане се повтаря от три до пет пъти. Основната функция на тази НЛП техника е да тренира мозъка да усилва позитивите и да отслабва негативите.

НЛП техники – моделиране

Моделирането е една от НЛП техниките, която привлича най-вече вниманието на успешни предприемачи и спортисти. Тази НЛП техника се основава на закона за привличането. За да подобрите живота си, трябва да се обградите с хора, които са постигнали успеха, който искате, и да се съсредоточите върху моделирането на тяхното поведение в себе си. Можете да намерите наставник, да се присъедините към група ръководители или да имитирате човек, на когото се възхищавате. Колкото повече ролеви модели имате, толкова повече ще можете да използвате тази НЛП техника.

НЛП техники – нагаждане и рапорт

В НЛП техниките стъпват върху правилото 7-38-55: само 7% от вашето съобщение се разбира от думите. Тонът на гласа ви дава 38% от комуникацията, но езикът на тялото предава 55% от вашето послание. Нагаждането и рапорта са НЛП техники, които използват езика на тялото, за да създадат моментални връзки и да изградят разбирателство с всеки. За да използвате тези НЛП техники, достатъчно е когато говорите с някого, да отразявате езика на тялото му и да го повтаряте като огледало. Ако човекът е по-енергичен, вдигнете своето енергийно ниво. Ако езикът на тялото му е спокоен, и вие бъдете спокойни. Тези НЛП техники позволяват дори да избирате думите си, за да съответстват на неговия речник. Резултатът е, че другият човек автоматично ще сметне, че заслужавате повече доверие.

НЛП техники – закотвяне

Тези НЛП техники залагат на условните рефлекси, които мозъкът ни създава. Можете да изградите връзка между положителна емоционална реакция и определена фраза или усещане – например докосване на определена част на тялото (по ваш избор). Когато „закотвите“ положителна емоция или мисъл и съзнателно я свържете с прост жест, можете да задействате тази котва всеки път, когато се чувствате недобре, и чувствата ви веднага ще се променят.

За да овладеете в дълбочина тези НЛП техники или да научите още много нови, заповядайте на някой от нашите тренинги.

Shopping cart0
Няма продукти в количката