clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Готови ли сте за Милениалите в лидерството?

calendar 08.03.2024

Сподели:

Готови ли сте за Милениалите в лидерството?

Популярността на темата за милениалите нараства през последните години. Твърди се, че милениалите като поколение са трудни за управление. Обвиняват ги, че са нарцистични, егоистични, неконцентрирани и мързеливи.

Стереотипи срещу реалност

В бизнес средите твърдят, че милениалите са поколение на дезорганизирани младежи с права. Но голяма част от това просто не отговаря на фактите.

Поколение на правата

Едно от най-доминиращите вярвания за милениалите е идеята за правото. Милениалите обикновено се възприемат като поколение от самовлюбени хора и възходът на социалните медии и културата на „селфита“ просто засилват тези вярвания. Реалността е, че всяко поколение е било „Аз поколението“. Единствената разлика е, че технологията не е била там, за да документира всяко тяхно движение, както е сега.

Освен това милениалите често се разглеждат като поколение, показващо по-малка лоялност към работата си в сравнение с предишните поколения. Това е вярно до известна степен – ако трябва да сравните сегашното поколение, което е на по-низши позиции, с предишното, което сега заема по-високи позиции в компанията. Въпреки това, в сравнение с работници от поколението X, когато са били на същата възраст, милениалите всъщност остават по-дълго при своите работодатели.

Лидерство след бума

Мнозина пренебрегват факта, че най-възрастните от поколението на милениалите вече са в средата на трийсетте и постепенно заемат по-високи роли. Това е вярно и поради разликата в поколенията. С липсата на достатъчно представители на поколение X, които да заемат ролите на бумърите, много милениали се оказва, че поемат старши роли на по-млада възраст от своите предшественици.

Характеристики на лидера милениал

Докато много от това, което се твърди за милениалите, е невярно, това не означава, че трябва да отхвърлим всички мнения. Всъщност има някои ключови характеристики, които са отличителни за това поколение, което е израснало във време на големи революции и технологичен напредък.

Новата норма на промяната

Един от най-забележителните аспекти на милениалите в сравнение с други поколения е безпрецедентното темпо на технологичния напредък, преживяно по това време. Само за десетилетия бяха формирани цели индустрии и през този период видяхме компании, които процъфтяваха, докато много други изчезнаха без предупреждение.

Отличителна черта на милениалите е тяхното приемане и способност да се справят с несигурността и промяната. Докато миналите поколения са се чувствали по-удобно да остават на една работа или кариера през по-голямата част от живота си, в това поколение хората не само ще се чувстват по-удобно с промяната, но много дори ще се стремят към нея, за да се адаптират към начина на живот.

Различно разбиране на темпото

Несъмнено едно поколение, израснало в епохата на интернет, ще има коренно различен подход. С интернет сега имаме отворен достъп до знания и други ресурси, както никога досега. За разлика от миналото, когато всичко и всички бяха по-малко свързани, сега всичко работи с тройна скорост, като компаниите винаги копнеят за „Следващото голямо нещо“.

Независимо от кое поколение сме, като свидетели на многото технологични постижения, ние не сме просто наблюдатели на това бързо темпо.

Израснало в епоха на откритост, лидерството на милениалите също е по-директно в сравнение с лидерите от миналото, с предпочитание към директността и обикновения разговор пред това да бъде политически коректно и цензурирано изказване.

Нация, водена от иновации

Въпреки че всяко поколение има своя справедлив дял от иновативни предприемачи, милениалите са значително по-склонни да поемат премерени рискове от своите предшественици. В това време на глобализация всяка нова връзка се представя като възможност.

Следователно тази управлявана от страст популация от лидери вярва в действието и няма да следва сляпо заповеди, нито да очаква хората им да ги следват без съмнение.

Съобщение за вкъщи

Въпреки постоянното внимание, което се отделя на това поколение, и увековечения образ на рязка промяна в поведението, реалността е, че всички в момента живеем и постепенно участваме в тази еволюция. Вече е в ход епичната повратна точка в работната сила и цялата икономика.

Източник: https://linksinternational.com/

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката