clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Как да изградим по-устойчив екип?

calendar 08.03.2024

Сподели:

Как да изградим по-устойчив екип?

Устойчивостта е от решаващо значение за адаптиране и процъфтяване в трудни времена. Съвет: Изисква се гъвкавост, а не сила.

След ефекта на пандемията върху организациите се поставя въпросът как някои от тях успяха да се адаптират по-бързо от други? Отговорът е устойчивост.

Докато много организации се бореха да се адаптират към пандемията, много други не работеха, трети процъфтяваха сред несгоди и постигнаха най-добрите си резултати досега.

Идеята за организационна устойчивост не е нова, а е изведена на друго ниво поради глобализацията – пандемията COVID-19 е идеалната причина. Способността ви да се адаптирате не е само средство да оцелеете в несгодите, но и да процъфтявате на работното място.

Както каза Уинстън Чърчил в разгара на Втората световна война, „Сега това не е краят. Дори не е началото на края. Но може би това е краят на началото.”

Устойчивостта не изисква мощност, а гъвкавост

Устойчивостта не е същото като смелостта – това е способността да се възстановяваш след трудности; способността да се управлява и адаптира.

Решителността и смелостта могат да ви отведат само до някъде. Борбата с несгодите е свързана с вътрешна мотивация.  Желанието на хората да постигнат нещо по-голямо, ги кара да вървят напред – те не позволяват на външните предизвикателства да се превърнат в извинение.

Устойчивостта е способността да се справяме с външни предизвикателства, да се адаптираме и да се справяме с трудностите.  Психолозите казват, че това е способността да се преминава през лоши преживявания.

„Обикновено означава да се адаптирате добре в лицето на хронични или остри несгоди“, казва неврологът д-р Голназ Табибния, експерт по неврологичните основи на устойчивостта.

Начинът, по който екипите се справят с външни събития, зависи изцяло от начина им на мислене. Лесно е да загубиш контрол сред нещастия. Устойчивите екипи се фокусират върху това, което могат да контролират, вместо да се задържат върху това, което не могат да променят.

12-годишно проучване показа изненадващи резултати.

Почти 50% от служителите са загубили работата си, а две трети са преживели значителни стресови житейски събития като развод, депресия, тревожност и др. Въпреки това, една трета от служителите не само са оцелели в предизвикателството, но и са процъфтявали – основали са свои собствени компании или са поели „стратегически важни“ работни места в други компании.

Характеристиките на устойчивия екип

Развитието на устойчивост е игра на ума.

Проучване с ветерани от войната установи, че тези, които проявяват по-ниски от средните признаци на посттравматично стресово разстройство (ПТСР), са склонни да имат висок резултат за „психологическа гъвкавост“.

Хората с висока психологическа гъвкавост не избягват трудните емоции, а ги приемат като част от живота. Те могат да променят перспективите и да преминат по-бързо към действие.

И така, как вашият екип може да развие психологическа гъвкавост?

Устойчивите екипи имат четири характеристики, според някои изследвания: откровеност, находчивост, състрадание и смирение.

Откровеност: Устойчивите екипи са психологически безопасни. Членовете се насърчават да говорят истината един на друг и да се занимават с текущи проблеми. Вашият екип води ли открит, откровен диалог помежду си?

Находчивост: Издръжливите екипи се възстановяват от неуспехите и гледат на трудностите като на предизвикателство, а не като на пречка. Вместо да се оплакват, те използват енергията си, за да намерят нови решения. Членовете на вашия екип вглъбяват ли се в оплакване от това, което е извън техния контрол? Или използват креативност, за да открият решения?

Състрадание и емпатия: Устойчивостта е резултат от екипна работа и сътрудничество. Обвинението и индивидуализмът трябва да бъдат заменени с емпатия. Моделирате ли доброта и съпричастност? Членовете на екипа грижат ли се и подкрепят ли се взаимно, когато нещата не вървят както трябва?

Смирение: Устойчивите екипи знаят как да поискат помощ. Те практикуват интелектуално смирение, като се докосват до колективната мъдрост, вместо да се преструват, че имат всички отговори. Добре ли е членовете на вашия екип да поискат помощ?

Преди всичко силните междуличностни отношения са жизненоважни. Устойчивостта се изгражда колективно, а не индивидуално.

Психологически гъвкавите хора са по-склонни да приветстват дискомфорта, защото имат ясни цели. Фокусирането върху това, което наистина има значение, им помага да превърнат нещастието в предизвикателство. Какво ще кажете за вашия екип?

3-те неща, които правят устойчивите екипи

Устойчивостта е активен, динамичен процес. Въпреки че някои хора се раждат по-издръжливи от други, ние всички можем да подобрим способността си да се справяме, да се адаптираме и да процъфтяваме.

Устойчивостта е рефлекс, начин за изправяне и разбиране на света. След проучване се установява, че устойчивите хора споделят три уникални черти:

 • Адаптивност – непоколебимо приемане на реалността
 • Цел – усещане, че животът има смисъл
 • Креативност – необичайна способност за импровизация
 1. Те ​​се адаптират към реалността, вместо да се борят с това, което не могат да контролират

Според някои изследвания пет черти определят адаптивните екипи: единодушие, адекватно реагиране, обработка на информация, свобода в рамка и плавност на границите. След като се споразумеят за „истинския север“, те са последователни, но имат свободата да коригират тактиката въз основа на информация в реално време.

 1. Те са целенасочени, не позволяват на краткосрочните събития да ги отклонят от дългосрочните цели

Да бъдеш част от нещо по-голямо от тях самите не само мотивира хората, но им помага да се справят с трудностите заедно като екип.

Някои онлайн индустрии, следствие от пандемията въведоха нови практики за своите служители. Такива практики са например гъвкавостта в работното време. Служителите избират часовете, в които искат да работят, и как да балансират личните и професионалните задачи. Ако всички са толкова целенасочени, няма да се нуждаят от фиксиран график или управленски контрол, за да постигат успехи.

 1. Те са креативни, дават приоритет на експериментирането пред доказани методи

Устойчивите екипи се чувстват комфортно да импровизират. Когато всичко изглежда несигурно, само подходът проба-грешка ще помогне да се открие решението.

Когато един от кислородните резервоари на Аполо 13 избухнал на 205 000 мили над Земята, оперативният екип на мисията започнал веднага да експериментира с различни обекти на совалката, докато не открил решение за отстраняване на въглеродния диоксид от лунния модул. Бързата изобретателност на този екип успява да върне екипажа на Земята жив и здрав.

Добрата новина за изграждане на екипна устойчивост е, че повечето психолози са съгласни, че тя може да бъде развита. Екипите могат да се научат да изграждат устойчиви нагласи и поведение.

Преди всичко, устойчивите екипи са готови преди кризата да се появи. Те инвестират в развитието на правилното мислене.

Изследванията показват , че силно устойчивите екипи предприемат целенасочени действия, за да минимизират, управляват и поправят стресовите събития. Те намаляват въздействието на стресорите, като предвиждат и се подготвят за предизвикателни обстоятелства. В резултат на това те са по-малко изненадани, когато се случат тези събития, по-способни да издържат на стреса и по-добре подготвени да смекчат рисковете.

7 начина за изграждане на устойчивост като екип

 1. Признайте и назовете емоциите си

Назовете го, за да го контролирате. Първият ни отговор на нежеланите събития е емоционален; разбирането на това, което чувстваме и защо то е жизненоважно. Трябва да се изправим пред емоциите си, за да избегнем те да замъглят нашето възприятие и поведение.

„Етикетирането на афект“ е психологическа техника за изразяване на емоциите ви с думи. Изследванията показват, че простото етикетиране на това как се чувствате, когато се задейства емоция, влияе положително на нашите мозъци и тела. Това е ефективен метод за саморегулация.

 1. Фокусирайте се върху това, което можете да контролирате

Борбата с това, което е извън контрола ви, ще ви заклещи. Устойчивите членове на екипа имат самоконтрол – те вярват, че те, а не околната среда, определят тяхното състояние. Осъзнаването, че повечето житейски събития са извън вашия контрол, е критична стъпка.

Обмислете като екип кои събития можете да контролирате и кои не.

 1. Отразете ритъма на вашия отбор

Пулсът на вашия екип може да разкрие много за неговото здраве и устойчивост. Точно като нашето сърце, здравият екип ускорява и забавя в зависимост от променящата се динамика и предизвикателства.

Освен това не всеки член следва един и същ ритъм – ключът е да разберем как хората реагират на външни събития и да ги срещнем там, където са.

 1. Изградете мрежа за поддръжка

Да бъдеш устойчив изисква да знаеш кога да се обърнеш към другите за помощ или подкрепа. Устойчивите членове на екипа разчитат един на друг, за да преодолеят предизвикателствата и несгодите.

 1. Обновете целта на вашия екип

Целенасоченият живот улеснява приемането на несгоди и неудобни преживявания. Екипите, които са част от нещо по-голямо от себе си, не позволяват на краткосрочните предизвикателства да ги отклонят от дългосрочните им планове.

Наличието на цел не ви прави имунизирани; това е да имате Полярна звезда, която ще ви води по време на бурно време.

 1. Фокусирайте се върху фактите и реалните импликации

Лидерството играе критична роля в подпомагането на екипите да отделят фактите от възприятията. Не искате хората ви да губят времето и енергията си в борба с несгоди.

Какво? И какво? Сега какво? методът ще помогне на вашия екип да отдели възприятията от реалността. Започнете с обективна оценка на външното събитие (Какво?), разберете как то наистина се отразява на екипа (И какво от това?) и измислете решения за адаптиране и напредване (Какво сега?)

Обективното и фактическо реагиране на бедствието ще повиши устойчивостта на вашия екип.

 1. Изградете култура на проба-грешка

Трудната част при насърчаването на експериментална култура не е да опитвате нови неща, а да се възстановявате от провал. Когато експериментите се объркат, обвиненията и наранената гордост възпират екипите.

Повишаването на толерантса към грешки изисква практика. Вашият екип ще стане издръжлив, като се упражнява да се проваля отново и отново.

Томас Едисън не се е провалил 1000 пъти; отнело му е 1000 опита, за да създаде електрическата крушка.

Културата на пробата и грешката превръща провала в уроци – намирането на иновативни решения е игра на повторение, а не еднократна игра. Точно както за устойчивостта, е необходима редовна практика, за да я развиете.

Устойчиви екипи – ключови изводи

Устойчивостта не е вродена черта, а капацитет, който може да се развие чрез динамичен процес.

Устойчивите екипи правят три неща:

 • Те се адаптират към реалността, вместо да се борят с това, което не могат да контролират
 • Те са целенасочени, не позволяват на краткосрочните събития да ги отклонят от дългосрочните им цели
 • Те са креативни – импровизацията и експериментирането им помагат да стигнат до правилното решение

За да изградите по-устойчиви екипи, практикувайте размисъл както индивидуално, така и колективно. Разберете емоциите, отделете възприятията от фактите, развийте силни партньорства и изградете култура на проба-грешка.

Изграждането на устойчивост изисква практика; бъдете търпеливи и подгответе екипа си, преди бедата да почука на вратата следващия път.

Организациите с безстрашна култура са целенасочени, гъвкави и адаптивни.

Източник: fearlessculture

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката