clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

Защо трябва да работите по-малко и да отделяте повече време за хобита?

calendar 08.03.2024

Сподели:

Защо трябва да работите по-малко и да отделяте повече време за хобита?

Много професионалисти по света се чувстват притиснати от времето и се отказват от нещата, които са важни за тях. В проучванията повечето хора назовават хобитита като нещо, за което биха искали да имат повече време.

Този проблем е по-значим, отколкото изглежда. Когато хората нямат време за хобита, бизнесът плаща цена. Хобитата могат да направят служителите значително по-добри в работата им.

Творчество – За да се откроят и да се конкурират в днешната динамична и постоянно променяща се бизнес среда, организациите се нуждаят от нови, иновативни идеи. Но измислянето на напълно оригинална идея може да бъде трудно, когато умът ви е пълен с цели, показатели и крайни срокове.

Творческите хобита ви измъкват от всичко това. Независимо дали сте музикант, художник, писател или готвач, често започвате с празно платно в ума си. Вие просто си мислите: Какво ще създам така, че да предизвика предизвика емоцията, към която се стремя?

Не е изненадващо, че като мислите върху този въпрос и се съсредоточите върху чувствата, можете да събудите своята креативност. Невролозите са открили, че рационалните мисли и емоции включват различни части на мозъка. За да се активира творчеството, и двете трябва да са в действие.

Перспектива –  Една от най-трудните задачи в творческия процес е да обмислите как някой друг би възприел вашата идея. Но когато се занимават с творчески хобита, хората мислят така през цялото време. Грънчарят си представя как би реагирал на вазата му нейният поучател. Мистериозен романист обмисля дали нищо неподозиращият читател ще бъде изненадан от сюжетен обрат. Когато музикант прави музика, мисли, как може да реагира някой, който чува песента му за първи път. Опитва се да види (или чуе) света през очите (или ушите) на някой друг.

След това, когато възобновите работния проект, вземете този манталитет със себе си.

Увереност – Когато човек се сблъска с трудно предизвикателство на работа и се чувства затруднен, може да започне да се съмнява дали някога ще намери успешно решение. Лесно е да загубите творческа увереност. Но след един час творчество, бихте се почувствали много по-добре.

В проучване изследователите са открили, че „творческата дейност е положително свързана с преживяванията за възстановяване (т.е. майсторство, контрол и релаксация) и резултати, свързани с изпълнението (т.е. креативност в работата и поведение извън ролята)“. Всъщност  пишат, че „Творческата дейност, докато сте далеч от работа, може да бъде дейност за свободното време, която предоставя на служителите основни ресурси за работа на високо ниво.“

Затова горещо се препоръчва да се отделя малко време за поддържане на творческото хоби. Не е нужно да е дълго. Проучвания установяват, че прекарването на 45 минути в създаване на изкуство помага за повишаване на нечия увереност и способност да изпълнява задачи.

 

И когато намерите малко време за почивка за творческо хоби, направете го без вина. В края на краищата, когато направите това, всички печелят.

 

Източник: Harvard Business Review

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката