clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

5 стъпки как да стигнете до финала

calendar 08.03.2024

Сподели:

5 стъпки как да стигнете до финала

Да стигнем до финала не е просто пренасяне от тока А до точка Б. Възхищавайки се на хората, които са успели да пресекат финалната линия, ние често забравяме да се замислим, какво стои зад този успех, да се замислим за невидимата му и най-трудна част. Независимо, в коя област сте решили да се състезавате и да завършите успешно, ето пет стъпки, които ще ви помогнат да бъдете победител.

Фокусирайте се върху финала

Насоченото внимание придава на намиращите се на фокус елементи особена тежест, като ги издига в ранг и води до усещане за изключителна важност. Усетете как пресичате финалнта линия, чуйте виковете на тълпата, вижте как късате лентата и се наслаждавате на победата. Като говорим за фокус, маговете хващат вниманието ни с думите „ абракадабра“ , което на арамейски език означава „ ще се случи, както аз казвам“, тези думи наистина имат магически ефект, защото когато си мислиш, че владееш нещо, ти наистина го правиш.

Раздробете трасето на малки цели

Разделете целта на няколко по-малки парчета, които с лекота ще преодолеете. По този начин ще постигнете успех по-лесно и бързо, така ще се мотивирате с всяка малка победа и ще продължите към големия финал. Маратонците разделят трасето на 42 отделни части, като всяка част трябва да се измине за определени минути и всяка част за тях е един малък финал.

Разгрейте добре и се нахъсайте

Преди всяка тренировка или състезание разгрявката е задължителен елемент от крайната цел, мускулите трябва да се събудят и да са готови за действие. Същото важи и за умствената загрявка, независимо в каква област се намира финалната линия. Припомнете си последният път, когато сте постигнали голяма победа, изживейте усещането отново, насладете се на чувството. Обърнете внимание на това, което сте изпитвали, когато сте започнали да преследвате целта си, както физически така и психически. Изпитайте го отново и отново.

Изберете си пейсър

В бягането пейсърът е друг бегач, който задава темпо и скорост на състезателя със задача да го мотивира и води до финала. Изберете си модел на подражание, личност която е постигнала цел подобна на вашата. Започнете да я разучавате, какви книги чете, как се държи, какви стъпки е предприел за да стигне до финала. Всяка една област изобилства от успешни хора, които са постигнали своите цели. Изберете своя модел и нека той бъде вашият пейсър.

Балансирайте стреса

За да стигнете до финала е задължително да сте изложени на малко количество стрес, в противен случай, ако сте напълно спокоен, спокойствието ще премине в незаинтересованост, а от там и спад на нивото на представяне. Прекаленото количество стрес обаче също би довело до лош резултат. Обръщайте повече внимание на здравето си, хранете се здравословно, почивайте си и се научете да релаксирате.

Сега, ако се питате какво следва…..е, просто го направете. Застанете на старта, погледнете линията и се свържете с нея, почувствайте финала, като той стане част от вас и вие част от него. Насладете се на победата , като се готвите за следваща.

Автор: Иво Маринов

Редактор: Явор Арнаудов

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

оИсторическият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управление на персонала през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката