clock Работно време: 9:00 до 18:00

Блог

Личностно развитие, мотивация, влияние, креативност

6 стъпки при вземането на решения

calendar 08.03.2024

Сподели:

6 стъпки при вземането на решения

Всеки ден се сблъскваме с десетки решения, много от които са малки и незначителни, като в коя чаша да пием кафето си или кои чорапи да обуем. Повечето от нас не отделят твърде много време и енергия за тези малки решения и това е от изключителна важност за субективното ни благосъстояние. Ние се доверяваме на интуицията си или на предварително зададени критерии за това кое е „достатъчно добро“ в ситуациите, които не са от критично значение. В противен случай бихме се чувствали претоварени и неудовлетверени.

Но какво можем да направим, за да вземаме по-добри решения, когато става дума за важни за нас въпроси[1]? Тези няколко стъпки ще ви помогнат следващия път, когато сте изправени пред важно решение.

1. Поставете си цел или цели на решението. Поставянето на цел ще поддържа фокуса и посоката, в която се движите. Бъдете колкото е възможно по-специфични в определянето на целта.

2. Съберете информация. Преди да пристъпите към възможните алтернативи, събрете полезна информация, свързана с проблема. Направете собствено проучване, консултирайте се с експерт или се допитайте до досегашния си опит.

3. Направете списък с възможностите. Пренасянето на хартия ще ви помогне да подредите мислите си и да начертаете план за действие.

4. Преценете колко е вероятно всяка от възможностите да постигне целта ви. Как ще се отрази решението на дългосрочните ви цели и пълноценен живот? Установете кои са нещата, които ще ви донесат най-голямо удовлетворение и ще ви доближат максимално до желания резултат.

5. Изберете пeчелившата опция и действайте. Веднъж взели крайното решение, не се колебайте да направите първата стъпка – не пропускайте възможността да научите нещо ново за себе си и да придобиете ценен опит в справянето с дилеми.

6. Преразгледайте решението и неговите последствия. Често крайният резултат се различава от очаквания. Периодично отделяйте време да преразгледате последствията от решението си и действията, които сте предприели. Все още ли те работят в посока постигане на целта ви или е време да промените нещо?

Системата за вземане на решения в нашия мозък не може да приоритизира[2]. Без значение дали решението, което вземаме е тривиално (дали да споделим публикация в социалната мрежа) или важно (какво да правим със спестяванията си), процесът на избор води до умора и по-лоша преценка, освен това намалява самоконтрола и ни прави по-податливи на импулсивност[3].

Ето защо, вземайте важните решения, когато се чувствате спокойни и отпочинали – така можете да бъдете сигурни, че давате най-доброто от себе си.

Използвани източници:
[1]Schwartz, Barry (2004) The Paradox of Choice, Herper Perennial, p. 47-48
[2]Levitin, Daniel J. (2014) The Organized Mind: Thinking Straight in the Age of Information Overload, Dutton Penguin Random House, p.5-6
[3]Vohs, K. D., Baumeister, R. F., Schmeichel, B. J., Twenge, J. M., Nelson, N. M., & Tice, D. M. (2008). Making choices impairs subsequent self-control: A limited-resource account of decision making, self-regulation, and active initiative. Journal of Personality and Social Psychology, 94(5), 883-898. https://dx.doi.org/10.1037/0022-3514.94.5.883

Автор: Габриела Герасимова

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

08.03.2024

Определение за управление на промяната – разбиране на видовете стратегии за организационна промяна

В днешната забързана ера концепцията за „промяна“ не е просто факт, а съществено важен елемент от живота. Независимо дали инсталира…

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

08.03.2024

Защо добрите служители напускат компаниите с „големи фирмени култури“?

„Имаме страхотна фирмена култура.“ Всички сме го чували. Всички сме го казвали. Но какво означава това? Маси за пинг-понг, безплатни…

Революция в управлението на персонала

08.03.2024

Революция в управлението на персонала

Историческият и икономически контекст е изиграл голяма роля в еволюцията на управлението на изпълнението през десетилетията. Когато човешкият капитал е…

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

08.03.2024

9 начина да демонстрирате, че сте лидер, въпреки че работите като личен асистент

Истинското лидерство не е свързано с длъжността ви в корпоративната организационна схема . Вместо това лидерството е начин на мислене.…

Shopping cart0
Няма продукти в количката